Καταλύτης εξελίξεων σε πολλά επίπεδα γίνεται η υπόθεση Γεωργίου-ΕΛΣΤΑΤ, η οποία προκαλεί κλιμακούμενη αντιπαράθεση κυβέρνησης-Κομισιόν, ενώ παράλληλα γίνεται αιτία «εμφυλίου πολέμου» στη ΝΔ και αφορμή επαναπροσέγγισης των κομματιών του παλιού ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση μιλά απερίφραστα για παρεμβάσεις που παραβιάζουν το ελληνικό Σύνταγμα και το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο, ενώ οι Βρυξέλλες εγείρουν θέμα «αποπολιτικοποίησης» της δημόσιας διοίκησης, το οποίο μάλιστα η Κομισιόν φροντίζει να εντάξει στα ζητήματα της επικείμενης αξιολόγησης.
Υπό την πίεση της Eurostat και του ΔΝΤ η Κομισιόν αποφάσισε να εντάξει το θέμα της δίωξης του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ στην ατζέντα της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup, προσθέτοντας ουσιαστικά ένα ακόμη ακανθώδες ζήτημα στα ανοικτά μέτωπα της διπλής αξιολόγησης.
Πρόκειται για ένα «πινγκ-πονγκ» κινήσεων και αυτόματων αντιδράσεων από τις δύο πλευρές, που εκτιμάται ότι θα επηρεάσει και την επικείμενη διαπραγμάτευση, έχοντας ήδη προκαλέσει πολλαπλές παρενέργειες και πολιτικές διεργασίες στο εσωτερικό.
Δεν θέλουν να δώσουν όπλα στον Τσίπρα
Οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι η αμφισβήτηση των δημοσιονομικών στοιχείων που οδήγησαν τη χώρα στα Μνημόνια, θα δώσει στην «αριστερή» κυβέρνηση νέες λαβές και επιχειρήματα-προσχήματα για να αρνηθεί να εφαρμόσει απαρεγκλίτως την τελευταία συμφωνία. Παράλληλα θα αξιοποιηθεί για την αποδυνάμωση των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), που χειρίστηκαν ως κυβέρνηση το ζήτημα της διάσωσης.
Προσπαθώντας να κλείσουν αυτό το ζήτημα και παράλληλα να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, οι Βρυξέλλες υπερασπίζονται την αξιοπιστία των στοιχείων του 2010, παίρνοντας εμμέσως θέση υπέρ του παραπεμπόμενου σε δίκη πρώην επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας.
Ομως η παρέμβαση αυτή γίνεται απροκάλυπτα, την ώρα που η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης, δίνοντας τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να υποστηρίζει , ότι «παραβιάζει ευθέως όχι μόνο το Σύνταγμα της Ελλάδος αλλά και το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο», όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
Οι Βρυξέλλες «απαντούν» εγείροντας εμμέσως θέμα πολιτικοποίησης και κομματισμού της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, το οποίο εκτιμάται ότι θα αποτελέσει μία ακόμη παράμετρο στις διαπραγματεύσεις για θεσμικές μεταρρυθμίσεις και θα χρησιμοποιηθεί ως μέσο πίεσης προς την ελληνική πλευρά.
Στο Μαξίμου δεν εξεπλάγησαν από τη στάση των Ευρωπαίων – μάλλον την περίμεναν και είχαν προετοιμασθεί. Αιφνιδιάστηκαν όμως από την ανοιχτή παρέμβαση, η οποία ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης και μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες εντάσεις και περιπλοκές.
Το πολιτικό διακύβευμα
Όμως, το πρωτεύον ζήτημα για την κυβέρνηση δεν είναι πλέον η κόντρα με τις Βρυξέλλες, αλλά οι επιπτώσεις που θα έχει αυτή η υπόθεση σε πολιτικό επίπεδο:
- Αν τελικά θεωρηθούν βάσιμα και ακριβή τα στοιχεία με το «φουσκωμένο» έλλειμμα που μας οδήγησαν στα Μνημόνια, η ευθύνη για την δημοσιονομική κατάρρευση της χώρας θα βαρύνει την κυβέρνηση Καραμανλή
- Αν θεωρηθούν «παραποιημένα», η κυβέρνηση Καραμανλή «βγαίνει λάδι» και η ευθύνη φορτώνεται στις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά-Βενιζέλου.
Γι αυτό λοιπόν η υπόθεση Γεωργίου-ΕΛΣΤΑΤ προκαλεί «εμφύλιο» στη ΝΔ μεταξύ Καραμανλικών και Σαμαρικών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κρατά αποστάσεις βλέποντας τους εσωκομματικούς του αντιπάλους να φθείρονται σε μια αντιπαράθεση που δεν θα έχει αποτέλεσμα.
Για το ΠΑΣΟΚ αντίθετα γίνεται ευκαιρία επαναπροσέγγισης των παλιών κομματιών του, καθώς όλοι θέλουν να αποποιηθούν τις ευθύνες για την υπαγωγή της χώρας στα Μνημόνια. Το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου βρίσκεται ξαφνικά να συμπλέει εν προκειμένω με τον Ευ. Βενιζέλο και την Φώφη Γεννηματά, υποστηρίζοντας τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και τις παρεμβάσεις των Ευρωπαίων.
Το θέμα αυτό μάλλον θα συνεχίσει να δηλητηριάζει την πολιτική ζωή της χώρας για πολλούς μήνες, καθώς κανέναν δικαστήριο δεν θα μπορέσει να δώσει απαντήσεις σε ζητήματα δημοσιονομικής και πολιτικής διαχείρισης.