Επιχειρήσεις

Ύποπτη σιωπή «γκρεμίζει» την Folli Follie!


Αποκρύπτονται κρίσιμα στοιχεία για τα ταμειακά διαθέσιμα με ανοχή της Επ. Κεφαλαιαγοράς, «βουτιά» 37% της μετοχής σε δύο συνεδριάσεις.

 

Σε δεύτερο γύρο ακραίας πτώσης έχει μπει η μετοχή της Folli Follie, καθώς παραμένει αναπάντητη από τη διοίκηση της εισηγμένης η ανοικτή αμφισβήτηση του ύψους των ταμειακών διαθεσίμων της από το fund QCM, με την ανοχή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, η μετοχή «βούτηξε» 37% χαμηλότερα, κλείνοντας σήμερα στα 4,8 ευρώ και η χρηματιστηριακή αξία του πολυεθνικού ομίλου συρρικνώθηκε στα 321,3 εκατ. ευρώ.

Αιτία της νέας πτώσης, μετά τη σχετική σταθεροποίηση που είχε σημειωθεί σε προηγούμενες συνεδριάσεις, είναι η αβεβαιότητα σχετικά με τη δημοσίευση από την εισηγμένη αναλυτικών στοιχείων για ταμειακά της διαθέσιμα, που θα έδινε τέλος στις αμφισβητήσεις ενός εξαιρετικά σημαντικού στοιχείου του ισολογισμού.

Για την κοινοποίηση αυτών των στοιχείων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τη δημοσίευσή τους προς ενημέρωση του κοινού επικρατεί δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από την εισηγμένη ή την Επιτροπή και οι τελευταίες σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα δεν θα γνωστοποιηθούν τα στοιχεία, αφού η Επιτροπή θεωρεί ότι θα περιλαμβάνονται στον έλεγχο που έχει αρχίσει η Ernst Young και δεν απαιτείται ξεχωριστή γνωστοποίηση.

Όμως, όπως έχει παραδεχθεί, μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπος Γκότσης, θα χρειασθεί αρκετός χρόνος για την ολοκλήρωση του ελέγχου από τους ορκωτούς, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων προέρχονται από την Ασία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα χρειασθούν τουλάχιστον τρεις μήνες για την ολοκλήρωση του ελέγχου και σε αυτό το διάστημα η «δηλητηριώδης» αμφισβήτηση των ταμειακών διαθεσίμων θα μένει ασχολίαστη, ενώ κυκλοφορούν ανεξέλεγκτες φήμες ακόμη και για τοποθέτηση διαθεσίμων σε bit-coin!

Η QCM, στην αρχική της έκθεση για την εισηγμένη, είχε τονίσει ότι 217 εκατ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα της FF Group βρίσκονται στην κινέζικη θυγατρική FF Group Sourcing Ltd., «οι λογαριασμοί της οποίας μας κάνουν να αισθανόμαστε πολύ άβολα» -η θυγατρική ελέγχεται από ένα μικρό και άγνωστο κινεζικό γραφείο ορκωτών. Επιπλέον, η QCM έχει σημειώσει ότι είναι πολύ μικρό το ποσό των τόκων που έλαβε η FF Group από τα διαθέσιμά της το 2017.

Η διοίκηση της εισηγμένης έχει ισχυρισθεί ότι τα διαθέσιμά της διακυμάνθηκαν μεταξύ 250 και 500 εκατ. ευρώ το 2017 (446,3 στις 31/12/2017) και πήρε τόκους μόνο 4,1 εκατ. ευρώ, οι οποίοι «αντικατοπτρίζουν τα πολύ χαμηλά επιτόκια κατάθεσης τόσο του δολαρίου όσο και του ευρώ, καθώς και τα αρνητικά επιτόκια του ελβετικού φράγκου».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα