Πολιτική

Υποκλοπές και ακρίβεια “τραυματίζουν” την κυβέρνηση- Οι κινήσεις Μητσοτάκη


 Εν μέσω καταιγίδας βρίσκεται ξαφνικά η κυβέρνηση, καθώς οι εξελίξεις στην υπόθεση των υποκλοπών δηλητηριάζουν το πολιτικό κλίμα και κλονίζουν τις σχέσεις της με παραδοσιακούς “συμμάχους”-υποστηρικτές της από το χώρο του επιχειρηματικού και εκδοτικού κατεστημένου, ενώ η καλπάζουσα ακρίβεια διογκώνει την κοινωνική δυσαρέσκεια.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται αναγκάζει το πρωθυπουργικό επιτελείο στο Μαξίμου να επανεξετάσει τους σχεδιασμούς του, οι οποίοι επικεντρώνονταν ως τώρα στα μέτωπο της οικονομίας και των μέτρων στήριξης, σε μιά προσπάθεια διατήρησης θετικού οικονομικού και κοινωνικού κλίματος με ορίζοντα τις εκλογές.

Τα περιθώρια κινήσεων είναι περιορισμένα, καθώς ο δημοσιονομικός χώρος έχει σχεδόν εξαντληθεί και δεν υπάρχουν δυνατότητες για πρόσθετα μέτρα στήριξης, ενώ οι προσπάθειες ανάσχεσης της πληθωριστικής “έκρηξης” ελάχιστα αποδίδουν – ιδιαίτερα στους τομείς των τροφίμων και των άλλων ειδών ευρείας κατανάλωσης που ενδιαφέρουν την μεγάλη μάζα των καταναλωτών-ψηφοφόρων.

Χωρίς πολλά διαθέσιμα “όπλα” και δυνατότητες κινήσεων αντιπερισπασμού, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι τώρα αναγκασμένος  να αναλάβει πρωτοβουλίες και να επωμισθεί πολιτικό κόστος, προσπαθώντας να αλλάξει το πολιτικό-κοινωνικό κλίμα και παράλληλα να αποτρέψει ή να αντισταθμίσει κατά κάποιο τρόπο την απώλεια ερεισμάτων στο χώρο των media και των διαπλεκόμενων συμφερόντων.

Μια πρώτη κίνηση θα είναι η αποψινή παρουσία του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, την οποία προφανώς θα ακολουθήσουν κι άλλες εμφανίσεις σε ραδιοτηλεοπτικά κανάλια και συνεντεύξεις σε εφημερίδες. Με ανοιχτό το θέμα των υποκλοπών και τις καταγγελίες για παρακολουθήσεις υπουργών, πολιτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών να δημιουργούν τοξικό κλίμα, ο πρωθυπουργός καλείται να κερδίσει μιά μάχη εντυπώσεων, δίνοντας πειστικές εξηγήσεις για τι πράγματι συνέβη και ποιοί φέρουν ευθύνες.

Στην προσπάθεια να “ξεφουσκώσει” το θέμα των υποκλοπών τις επόμενες μέρες, θα “στρατευθούν” πολλοί υπουργοί και κυβερνητικοί παράγοντες – ιδιαίτερα αυτοί που φέρονται ότι βρέθηκαν υπό παρακολούθηση.

 Το πρόβλημα για τον πρωθυπουρργό είναι ότι έχει τώρα να αντιμετωπίσει και τη δυσπιστία από τους κόλπους του κόμματος του, η οποία δεν εκφράζεται ανοιχτά, αλλά στη ΝΔ όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει και εντείνεται.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα