Οικονομία

Κίνητρα για e-πληρωμές και πλαστικό χρήμα με στόχο τη φοροδιαφυγή


Κίνητρα τύπου Κορέας

Στην διαδικασία αναζήτησης κινήτρων για να ενισχύσει τη χρήση πλαστικού χρήματος από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο. Τέτοια κίνητρα ισχύουν σε πολλές χώρες του εξωτερικού (πρωτοπόρος η Ν. Κορέα εδώ και δύο δεκαετίες).

Το ΥΠΟΙΚ έχει διαπιστώσει ότι μόνο με την επιβολή φορολογικών ποινών δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα, και ως εκ τούτου εξετάζει να περάσει σε Plan B δίνοντας κίνητρα που αφορούν μπόνους από 5 έως 10% για e-πληρωμές.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο επεξεργάζεται νομοσχέδιο με βάση το οποίο οι πληρωμές με πλαστικό χρήμα σε συγκεκριμένες κατηγορίες υπηρεσιών θα φέρνουν πίσω λεφτά στο πορτοφόλι των καταναλωτών. Δηλαδή είτε θα μειώνεται αναλογικά ο φόρος εισοδήματος ή είτε θα αθροίζονται ως πόντοι και στο τέλος της χρονιάς θα υπάρχει επιστροφή κεφαλαίου. Μάλιστα το θέμα έχει τεθεί και σε συζήτηση με τις τράπεζες, οι οποίες ούτως ή άλλως εφαρμόζουν εδώ και καιρό προγράμματα επιβράβευσης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές των πελατών τους.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο οι καταναλωτές να έχουν την επιλογή να ενημερώνονται ηλεκτρονικά από την τράπεζά τους (π.χ. μέσω γραπτού μηνύματος στο κινητό) μετά από κάθε ηλεκτρονική πληρωμή, η οποία θα βοηθά στο «χτίσιμο» της έκπτωσης φόρου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τόσο να αυξηθεί ο βαθμός συνείδησης των καταναλωτών ότι τα ΗΜΠ συμβάλλουν στην έκπτωση φόρου, όσο και να είναι σε θέση οι καταναλωτές να εντοπίζουν αντισυμβαλλόμενους των οποίων ο τραπεζικός λογαριασμός δεν έχει δηλωθεί ως επαγγελματικός. Σε αυτήν την κατεύθυνση, μπορούν να δοθούν κίνητρα στους καταναλωτές για καταγγελία επιχειρήσεων που δεν έχουν δηλώσει επαγγελματικούς λογαριασμούς».

Οι «χρυσές αποδείξεις» αφορούν τις ύποπτες για φοροδιαφυγή επαγγελματικές ομάδες: Κομμωτήρια, γιατροί, φυσικοθεραπευτές, συνεργεία αυτοκινήτων, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, τεχνίτες, μπαρ, εστιατόρια, γυμναστήρια.

Φορολοταρία: Λιγότεροι νικητές, αλλά περισσότερα κέρδη

Παράλληλα, προωθούνται και πρόσθετα μέτρα για τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο. Παράλληλα δρομολογούνται αλλαγές και με τη «φορολοταρία», που σήμερα δίνει 1.000 ευρώ σε 1.000 φορολογούμενους κάθε μήνα.

Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της Καθημερινής το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει μεγαλύτερα έπαθλα για λιγότερους τυχερούς με εβδομαδιαίες κληρώσεις αντί για μηνιαίες, με στόχο να ενταθεί το ενδιαφέρον των φορολογούμενων για ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Πιο αναλυτικά το σχέδιο προβλέπει:

– Το ποσό που θα κερδίζει κάθε φορολογούμενος θα ανέβει και από τα 1.000 ευρώ που είναι σήμερα θα φθάσει τις 3.000 ή 5.000 ευρώ, μειώνοντας ταυτόχρονα τον αριθμό των τυχερών.

– Όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια, είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή αγρότες θα πρέπει να συγκεντρώνουν μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών αποδείξεις που ανέρχονται στο 30% του εισοδήματός τους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις