Ελλάδα

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η πορεία για το Πολυτεχνείο


Σε εξέλιξη είναι η πορεία από το Πολυτεχνείο, στην οδό Πατησίων, προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.με την οποία κορυφώνονται και φέτος οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 45η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Οι εκδηλώσεις μέσα στον χώρο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ολοκληρώθηκαν γύρω στις 2 το μεσημέρι ενώ, αυτήν την ώρα πραγματοποιείται προσυγκέντρωση φοιτητικών συλλόγων έξω από το πολυτεχνείο επί της οδού Πατησίων καθώς έκλεισαν κι οι πύλες του κτιρίου. Οι φοιτητικοί σύλλογοι με πορεία θα κατευθυνθούν στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου θα περιμένουν τον κύριο όγκο της διαδήλωσης.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχει λάβει η αστυνομία ενόψει της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία.

Στην επιχείρηση μετέχουν περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, με τον σχεδιασμό της ΕΛΑΣ να προβλέπει, μεταξύ άλλων, την παρουσία πολύ μεγάλης αστυνομικής δύναμης σε όλο το κέντρο και ειδικότερα έξω από αστυνομικά τμήματα και γενικότερα σε κτίρια όπου στεγάζονται κρατικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, πάνω από το κέντρο της Αθήνας πετούν συνεχώς μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), καθώς και ελικόπτερο της ΕΛΑΣ, προκειμένου να κατοπτεύεται όλη η περιοχή και να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Πως θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Οι σταθμοί του Μετρό που θα κλείνουν διαδοχικά είναι: «Μέγαρο Μουσικής» στις 15:00, «Ευαγγελισμός» στις 16:30 και «Σύνταγμα» στις 16:30. Τα δρομολόγια, ωστόσο, του Μετρό θα διεξάγονται κανονικά και οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση από τους παραπάνω σταθμούς.

Οι σταθμοί θα ανοίξουν μετά το τέλος των εκδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας κι αφού προηγηθεί νέα σχετική εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πορείες και στη Θεσσαλονίκη - Ένταση στο ΑΠΘ

Σε κλοιό πορειών και η Θεσσαλονίκη για τη 45η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Συγκεκριμένα, στις 17:00 έξω από το Πολυτεχνείο του ΑΠΘ θα συγκεντρωθούν μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ), ΠΑΜΕ ΚΝΕ και ΚΚΕ προκειμένου με το πέρας της συγκέντρωσης να ξεκινήσουν πορεία. Λίγο αργότερα στις 17.30 επίσης έξω από το Πολυτεχνείο θα συγκεντρωθούν φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ καθώς και κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου και από εκεί θα ξεκινήσουν πορεία.

απθ

Ένταση σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Φοιτητές δεν επέτρεψαν την είσοδο στο προεδρείο του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974 (ΣΦΕΑ), αλλά και στον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη και στον δήμαρχο Νεάπολης - Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη.

Μεταξύ φοιτητών και μελών του ΣΦΕΑ, σημειώθηκαν σπρωξίματα και αντεγκλήσεις.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και με τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και τον δήμαρχο.

Τελικά τόσο ο πρόεδρος του ΕΚΘ όσο και ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, κατάφεραν να περάσουν, ωστόσο συνάντησαν νέο "μπλόκο" μπροστά από το μνημείο της Πολυτεχνικής. Η ένταση συνεχίστηκε και μπροστά στο μνημείο, με τους κυρίους Τσαραμπουλίδη και Δανιηλίδη, να καταθέτουν ό,τι είχε απομείνει από τα στεφάνια τους.

 Όπως τονίζουν οι φοιτητές δεν θα επιτρέψουν την είσοδο σε κανένα, που υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα την πολιτική των μνημονίων, καθώς και την κατάθεση στεφάνων τόσο από το κυβερνών κόμμα όσο και από το ΠΑΣΟΚ.