Ελλάδα

ΥΠΕΣ: Έξτρα προσωπικό καθαρισμού και ρυθμίσεις στα μισθώματα κυλικείων στα σχολεία


Δυνατότητα επιπλέον προσλήψεων προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία δίνει στους δήμους τροπολογία οκτώ άρθρων, που ρυθμίζει θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και εισάγεται την Πέμπτη προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής.

Ειδικότερα, με το άρθρο 3 οι δήμοι θα μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις μίσθωσης έργου για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων, με τους όρους σύναψης που ίσχυαν κατά το σχολικό έτος 2019 - 2020, χωρίς της έγκριση της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006, σε αριθμό έως 20% των εγκεκριμένων θέσεων, κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε άλλης διάταξης για την ταχύτητα των σχετικών διαδικασιών. Η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία λόγω των αυξημένων αναγκών καθαριότητας που προκαλεί ο κορονοϊός.

Με άλλο άρθρο ρυθμίζονται τα μισθώματα στα κυλικεία των σχολείων που έχουν υποστεί ζημίες από την πανδημία. Στο άρθρο 35 του σχεδίου νόμου για την Ιθαγένεια προστίθεται παράγραφος με την οποία προβλέπεται ότι ειδικά για τα μισθώματα εντός δημοσίων σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι δυνατός ο καθορισμός έως 12 δόσεων για την καταβολή οφειλόμενων μισθωμάτων του σχολικού έτους 2019-2020, για υποχρεώσεις που γεννήθηκαν προ της υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας τους. Ομοίως, για το σχολικό έτος 2020 - 2021, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι δυνατή η μείωση του ύψους των καταβλητέων μισθωμάτων των σχολικών κυλικείων έως 30%.

Επίσης, παρατείνεται έως 30.6.2021 η εκ μέρους του μισθωτή πρόωρη λύση συμβάσεων μίσθωσης κυλικείων δημοσίων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής υπέρ του.

Με το άρθρο 2, για λόγους εύρυθμης λειτουργίας των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών ορίζεται ότι οι αποφάσεις για τον καθορισμό μηνιαίας οικονομικής εισφοράς (τροφεία) των αρμοδίων οργάνων ισχύουν έως την αντικατάσταση τους, ανεξάρτητα εάν είχε προβλεφθεί μικρότερη διάρκεια ισχύος.

Στο άρθρο 1 προβλέπεται ότι μέχρι τρεις Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) θα μπορούν να λειτουργούν, πλέον, σε κάθε Περιφέρεια. Με την τροπολογία τίθενται συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως η απόφαση να έχει ληφθεί με απόλυτη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, σε κάθε ΦΟΔΣΑ να μετέχουν πέραν του ενός, Δήμοι όμοροι, να υπάρχει χώρος υγειονομικής ταφής εντός των διοικητικών ορίων που καλύπτουν οι Δήμοι που μετέχουν στον ΦΟΔΣΑ. Κάθε Δήμος θα μπορεί να μετέχει σε έναν ΦΟΔΣΑ.

Με το άρθρο 4 παρατείνεται η μη επιβολή προστίμων από τα ληξιαρχεία της χώρας για εκπρόθεσμες δηλώσεις ληξιαρχικών γεγονότων, λόγω της υπολειτουργίας των υπηρεσιών αυτών ένεκα της πανδημίας του κορονοϊού. Επιπλέον, δίνεται εξουσιοδότηση στον υπουργό Εσωτερικών να παρατείνει την προθεσμία, εφόσον συνεχίζουν να υφίστανται λόγοι που το επιβάλλουν.

Την τροπολογία υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κρεραμέως, Υγείας Βασίλης Κικίλιας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Πλακιωτάκης και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις