Υγεία

Υπερσύγχρονους αξονικούς τομογράφους αποκτά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας


Σήμερα, υπεγράφη η προγραμματική συμφωνία-πλαίσιο, για την απόκτηση των δεκαεννέα υπερσύγχρονων αξονικών τομογράφων από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ανάμεσα στον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας και των προμηθεύτριων εταιριών, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Πέντε από τους 19 αξονικούς τομογράφους είναι 64 τομών. H εξέταση γίνεται ταχύτατα και με ακρίβεια, κάτι που θα «ανακουφίσει» ειδικά τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και θα τους προμηθευτούν τα Νοσοκομεία, «Γ.Γεννηματάς», «Θριάσιο», «Σισμανόγλειο», «Παπανικολάου» και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Οι υπόλοιποι θα τοποθετηθούν σε περιφερειακά Νοσοκομεία και στα περισσότερα Νοσοκομεία που το προσωπικό είναι εκπαιδευμένο και όπου δεν είναι ξεκινά η διαδικασία εκπαιδευσής του.

Ο κ. Πολάκης τόνισε πως το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 8,6 εκ. ευρώ που θα καλυφθεί από τα τα έσοδα που έχουν τα νοσοκομεία από τον ΕΟΠΥΥ. «Έχουμε κάνει μια μεγάλη στροφή χρηματοδοτήσεων από τον ΕΟΠΥΥ προς τον δημόσιο τομέα της χώρας», είπε ο κ. Πολάκης, τονίζοντας ότι το 2015 ο ΕΟΠΥΥ έδωσε 50 εκ. ευρώ στα Νοσοκομεία και το 2018 έδωσε σχεδόν 670 εκ. ευρώ.