Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας τάχθηκαν υπέρ της κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.
«Χρειάζεται όχι απλά μια ευρωπαϊκή, αλλά μια παγκόσμια προσέγγιση στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Έχει αποδειχθεί, ότι αμιγώς εθνικά μέτρα δεν αρκούν» επισήμανε ο κ. Αβραμόπουλος μιλώντας στο συνέδριο για τη διαχείριση της μετανάστευσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, που πραγματοποιείται ενόψει της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, στις 22 και 23 Ιουνίου.
Η Συνθήκη του Δουβλίνου απέδειξε, πως δεν αντέχει στο τεστ του χρόνου και της εξέλιξης, συνέχισε ο κ. Αβραμόπουλος και τάχθηκε υπέρ ενός «δεύτερου, καλύτερου Δουβλίνου». Αν θέλουμε να διορθώσουμε τα κενά, εξήγησε, πρέπει το εθνικό σύστημα ασύλου κάθε χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να δώσει τη θέση σε μια κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική.
Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε, πως η «Ευρώπη-φρούριο» δεν είναι κάτι θεμιτό, αλλά μια ανοιχτή Ευρώπη, με ισχυρά εξωτερικά σύνορα και ελεύθερη μετακίνηση εντός των εσωτερικών συνόρων.
«Το δεύτερο Δουβλίνο θα καταπέσει, όπως και το πρώτο, αν δεν συνοδευτεί η βοήθεια, που θα πηγαίνει στις χώρες υποδοχής, με μοιρασμένη κατανομή των προσφύγων στα κράτη μέλη της ΕΕ» ανέφερε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. «Να διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν θέλουμε να διαχειριστούμε τα ζητήματα» συμπλήρωσε ο κ. Μουζάλας.
Ο κ. Μουζάλας τόνισε επίσης, ότι τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται εκεί που δημιουργούνται. Χαρακτήρισε «υποκρισία» να γίνεται λόγος για ανθρώπινα δικαιώματα, μόνο μόλις πατήσουν οι πρόσφυγες το πόδι τους στην Ευρώπη. «Τα ανθρώπινα δικαιώματα ξεκινούν στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στο Σουδάν. Εκεί πρέπει να τα δούμε, πριν οι άνθρωποι μπουν στη βάρκα» είπε, αναφερόμενος τόσο στους πολέμους που διεξάγονται εδώ και 20 χρόνια και με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών κρατών, όσο και στη διασφάλιση ασφαλών και νόμιμων δρόμων για τους ανθρώπους που κινδυνεύουν.