Άμυνα & Διπλωματία

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα έχει υποδεχθεί από την Ουκρανία 76.000 πρόσφυγες - 6.100 είναι παιδιά


«Η Ελλάδα έχει υποδεχθεί από την Ουκρανία 76.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 6.100 είναι παιδιά, μεταξύ αυτών και πολλούς Έλληνες πολίτες ή ελληνικής καταγωγής», αναφέρει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Το έγγραφο του κ. Κατσανιώτη διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση που είχε απευθύνει στο υπουργείο Εξωτερικών ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας με θέμα το σχέδιο στήριξης των Ελλήνων της Μαριούπολης, του Ντονμπάς και της Ρωσίας.

«Για την Ελλάδα, η μέριμνα για τη ζωή και τις περιουσίες των Ελλήνων και των ομογενών μας απανταχού της γης -και ειδικότερα στην Ουκρανία στη σημερινή συγκυρία- αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Τα κύρια κέντρα του Ελληνισμού, Μαριούπολη, Ντονιέσκ, 43 χωριά της Περιφέρειας Ντονμπάς, βρίσκονται σήμερα υπό ρωσική κατοχή και θεωρείται δεδομένο ότι υπέστησαν σημαντικές ανθρώπινες απώλειες και εκτεταμένες υλικές ζημίες λόγω των καταστροφικών μαχών που έγιναν στη Μαριούπολη και τη γύρω περιοχή», σημειώνει ο υφυπουργός Εξωτερικών και υπενθυμίζει ότι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2022 διοργανώθηκαν από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επτά επιχειρήσεις εκκένωσης προσφύγων και εκτοπισμένων, Ελλήνων πολιτών, ομογενών αλλά και τρίτων πολιτών.

«Η Ελλάδα σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις θεμελιώδεις ανθρωπιστικές αξίες και καταδικάζει τον αναθεωρητισμό που έχει στόχο τη βίαιη αλλαγή συνόρων. Στο πλαίσιο αυτό, καταδικάζει τη συνεχιζόμενη από τον Φεβρουάριο 2022 εισβολή της Ρωσίας και, μαζί με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, στηρίζει με διάφορους τρόπους την Ουκρανία. Η στήριξη και η ανθρωπιστική βοήθεια προς τον ουκρανικό λαό, δυναμικό τμήμα του οποίου αποτελεί και η ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας, δεν είναι ζήτημα επιλογής για τους Έλληνες και την Ελλάδα αλλά ζήτημα χρέους και σεβασμού των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου», τονίζει ο κ. Κατσανιώτης και επισημαίνει ότι οι επισκέψεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και βεβαίως της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, «αποδεικνύουν έμπρακτα τη σημασία που αποδίδεται στην περιοχή σε ανώτατο πολιτειακό και πολιτικό επίπεδο».

Όπως, εξάλλου, υπογραμμίζει, από την έναρξη της εισβολής, το υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με τις διπλωματικές και προξενικές Αρχές της Ελλάδας στην Ουκρανία και την ελληνική πρεσβεία στο Βουκουρέστι, πραγματοποίησε επτά επιχειρήσεις εκκένωσης και απέστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στον Ελληνισμό της Ουκρανίας με την υποστήριξη ελληνικών φορέων και ιδιωτών/επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβιβάζει ο υφυπουργός Εξωτερικών στη Βουλή, η Ελλάδα έχει υποδεχθεί από την Ουκρανία 76.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων 6.100 είναι παιδιά, μεταξύ αυτών και πολλούς Έλληνες πολίτες ή ελληνικής καταγωγής. Ο ελληνικής καταγωγής πληθυσμός της Ουκρανίας εκτιμάται ότι ανερχόταν πριν από την έναρξη του πολέμου σε 100.000 - 150.000 άτομα.

«Στις περιοχές υπό ρωσική σήμερα κατοχή παραμένει σημαντικός αριθμός ομογενών. Γενικότερα, υπό τις παρούσες πολεμικές συνθήκες, δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν ασφαλείς εκτιμήσεις για τον αριθμό των ελληνικής καταγωγής που ευρίσκονται, από ανάγκη ή από επιλογή, στις υπό ρωσική σήμερα κατοχή περιοχές της Ουκρανίας ή εκτός Ουκρανίας. Αποτελούν όλοι μέρος του ευρύτερου Ελληνισμού της περιοχής και στόχος πρέπει να είναι οι εκτοπισμένοι και οι πρόσφυγες να μπορέσουν σύντομα να επιστρέψουν, εάν το επιθυμούν, και να ζήσουν ειρηνικά και ελεύθερα στις πατροπαράδοτες εστίες τους.

Η ΓΓΑΕ&ΔΔ του υπουργείου Εξωτερικών διοργάνωσε και χρηματοδότησε τη φιλοξενία 39 παιδιών και 5 συνοδών από τις πόλεις Οδησσό, Ζαπορίζια, Μαριούπολη και Ντνίπρο, σε συνεργασία με τη ΧΑΝΘ, στις κατασκηνώσεις της τελευταίας, στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής το διάστημα 16-30 Αυγούστου 2022», ενημερώνει ο κ. Κατσανιώτης και προσθέτει ότι το υπουργείο Εξωτερικών, από κοινού με τα συναρμόδια υπουργεία, καταβάλλει περαιτέρω κάθε προσπάθεια προκειμένου να επιλύονται κατά το δυνατόν διάφορα προβλήματα, ανθρωπιστικού, προξενικού ή διοικητικού χαρακτήρα, που προκύπτουν για τους Έλληνες πολίτες και τους ομογενείς μας της Ουκρανίας, λόγω της κατάστασης που επιβλήθηκε σε αυτήν τη χώρα.

«Με κύριο μέλημα την ασφάλεια της ζωής των ανθρώπων, μόλις οι περιστάσεις το επιτρέψουν, η Ελλάδα θα είναι παρούσα, όπως έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης στην ανοικοδόμηση ειδικότερα της Μαριούπολης, που υπέστη και τις σημαντικότερες ζημίες από τις ρωσικές επιθέσεις, ξεκινώντας από το μαιευτήριο της πόλης. Θα συνεχίσει, επίσης, την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και τη φροντίδα παιδιών στα νοσοκομεία της», αναφέρει ο κ. Κατσανιώτης και σημειώνει ότι το υπουργείο Εξωτερικών ξεκίνησε προσπάθειες συντονισμού της ελληνικής στρατηγικής για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, με αφετηρία την ευρεία σύσκεψη που διοργανώθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών στις 30 Ιανουαρίου 2023 με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού φορέων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

«Ο ελληνικής καταγωγής πληθυσμός της Ρωσίας ανέρχεται σε 120.000 άτομα. Τα παραδοσιακά κέντρα διαμονής του ελληνικού πληθυσμού βρίσκονται στη νότια Ρωσία. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σημαντικός αριθμός ομογενών από την ανατολική Ουκρανία κατέφυγε σε ρωσικά εδάφη. Η Ελλάδα αναγνωρίζει τη σημασία της ιστορικής παρουσίας και τα επιτεύγματα του Ελληνισμού στη Ρωσία στο σύνολό του. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε, όπως και στο παρελθόν, με κάθε δυνατό μέσο, όσο όμως οι περιστάσεις το επιτρέπουν στην παρούσα συγκυρία, τους ομογενείς μας της Ρωσίας, οι οποίοι αποτελούν οπωσδήποτε και αυτοί ζωτικό τμήμα του ευρύτερου Ελληνισμού της Διασποράς. Είναι σαφές ότι στηριζόμενοι στο διεθνές δίκαιο αλλά και στη μακρά ιστορία των σχέσεων φιλίας μεταξύ των δύο λαών, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε ενεργά τις εξελίξεις σε κάθε τομέα ενδιαφέροντος για τη Διασπορά μας», τονίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας είχε καλέσει το υπουργείο Εξωτερικών να απαντήσει ποιο σχέδιο έχει για να στηρίξει τους πληττόμενους ή δοκιμαζόμενους από τη ρωσική εισβολή 120.000 Έλληνες της Μαριούπολης και της ευρύτερής της περιοχής, του Ντονμπάς, καθώς και τους 300.000 Έλληνες της Ρωσίας, μετά μάλιστα τη δήλωση της Ρωσίας ότι η Ελλάδα λόγω της αποστολής όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία συγκαταλέγεται στον κατάλογο των εχθρικών χωρών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα