Άμυνα & Διπλωματία

ΥΠΕΞ Αλβανίας: Τα ακίνητα της Χειμάρρας ανήκουν στο κράτος


«Τα ακίνητα στην περιοχή της Χειμάρρας που θέλει να αξιοποιήσει η αλβανική κυβέρνηση δεν ανήκουν σε ιδιώτες», όπως ανέφερε ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι, σχετικά με το θέμα της υφαρπαγής περιουσίας που ανήκει σε μέλη της ελληνικής μειονότητας, υπογραμμίζοντας πως τα Τίρανα δεν θεωρούν εδαφική διεκδίκηση το ζήτημα της "Τσαμουριάς".

Συγκεκριμένα, ο Μπουσάτι δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό «News24», ότι πρόκειται για μια απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης, η οποία «επιδιώκει να αξιοποιήσει τα κρατικά ακίνητα για επενδυτικούς σκοπούς στον τομέα του τουρισμού», συμπληρώνοντας ότι τα επίμαχα ακίνητα στην περιοχή της Χειμάρρας δεν ανήκουν σε ιδιώτες.

Όπως αναφέρει το himara.gr, ο Αλβανός ΥΠΕΞ μίλησε και για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας «τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Σερβία έχουν στάσιμες θέσεις σαν γρανίτη», συμπληρώνοντας τους τελευταίους μήνες πως παρατηρείται επιβράδυνση του διαλόγου με την Αθήνα.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στο ζήτημα των "Τσάμηδων", επισημαίνοντας ότι η Αλβανία δεν θεωρεί ως εδαφική διεκδίκηση την "Τσαμουριά", αλλά ως ένα ζήτημα που συνδέεται ουσιαστικά με τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.