Πολιτική

Ανοιχτή ρήξη με τη Ρωσία! Αλλάζει η γεωπολιτική σκακιέρα


Κατηγορίες για παρεμβάσεις στα εσωτερικά και σύμπλευση με Τουρκία

Σε ανοιχτή ρήξη οδηγούνται πλέον οι ελληνοτουρκικές σχέσεις,, καθώς κλιμακώνεται επικίνδυνα η αντιπαράθεση σε διπλωματικό επίπεδο. Μετά τις επελάσεις και τις κινήσεις αντιποίνων, η ελληνική πλευρά ρίχνει λάδι στη φωτιά, διατυπώνοντας δια του ΥΠΕΞ κατηγορίες για σύμπλευση της Μόσχας με την Τουρκία και για παρεμβάσεις της Ρωσίας στα εσωτερικά της χώρας μας.

Ολα δείχνουν ότι οι γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή αλλάζουν, καθώς παράλληλα με την "ανάφλεξη" στα ελληνορωσικά, βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτή αντιπαράθεση ΗΠΑ-Τουρκίας και η Αγκυρα επιζητεί στήριξη από τη Μόσχα.

Στη νέα γεωπολιτική σκακιέρα που στήνεται, η Ελλάδα βρίσκεται από την πλευρά των ΗΠΑ και της Δύσης, ενώ η Τουρκία αναγκάζεται να προσεγγίσει τη Ρωσία.

Νέα ένταση πυροδοτεί η σφοδρότατη επίθεση που εξαπέλυσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι συντάσσεται με την Τουρκία κατά της Δύσης και της Ελλάδας και ότι έχει απομακρυνθεί από τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με την Ελλάδα. «Πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας και της παρέχει σειρά διευκολύνσεων στον τομέα της ασφάλειας”, αναφέρει το ΥΠΕΞ. Την κατηγρεί επίσης για άμεσες παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας, με στόχο να ναρκοθετηθεί η συμφωνία διευθέτησης του σκοπιανού προβλήματος

Η ιδιαίτερα επιθετική ανακοίνωση ανοίγει νέο κύκλο αντιπαράθεσης με την Ρωσία, καθώς στην ουσία το  ΥΠΕΞ διαμηνύει ότι πλέον «είμαστε εχθροί, έχουμε διαφορετικά συμφέροντα”.

Αμετακίνητο εμφανίζεται το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με τις ύποπτες κινήσεις Ρώσων διπλωματών στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Μετά την ασύμμετρη κίνηση της Μόσχας να απελάσει δύο Έλληνες διπλωμάτες και να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε στενό συνεργάτη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, φαίνεται πως οι δύο χώρες έχου έρθει σε ευθεία κόντρα με τη περαιτέρω κλιμάκωση να μοιάζει πλέον το πιθανότερο σενάριο. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Η Ελλάδα είναι χώρα φιλειρηνική, με πολυδιάστατη, ανεξάρτητη δημοκρατική εξωτερική πολιτική. Ως κυρίαρχο κράτος με μακρά ιστορία, απαιτεί σεβασμό και σχέσεις ισότητας από κάθε τρίτο. Σε αυτά τα πλαίσια τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής φιλικής συνύπαρξης και με τη Ρωσία. Μιας μεγάλης χώρας με ισχυρή παρουσία στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Στα πλαίσια της ίδιας πολιτικής, η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά καλές σχέσεις και συνεργασία με τους γείτονές της προκειμένου να επιλύσει χρονίζοντα προβλήματα όπως το ονοματολογικό, προς όφελος της ίδιας, των Βαλκανίων, της Ευρώπης και όλων των λαών.

Η Ρωσία, αυτή τη στιγμή, δείχνει ως να μη μπορεί να αντιληφθεί τις θέσεις αρχών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Από τότε που πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας και της παρέχει σειρά διευκολύνσεων στον τομέα της ασφάλειας, δείχνει να απομακρύνεται σταθερά από θέσεις που αρμόζουν στο επίπεδο φιλίας και συνεργασίας που χαρακτήριζε τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εδώ και 190 χρόνια. Δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα έχει δικά της συμφέροντα και κριτήρια στη διεθνή πολιτική.

Σε αυτά τα πλαίσια πρέπει να διαβάσει κανείς την κίνηση της Ρωσίας να προβεί σε απελάσεις στελεχών της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα. Η απόφαση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών δεν βασιζόταν σε στοιχεία, όπως εκείνη της ελληνικής πλευράς που στηρίχθηκε σε συγκεκριμένες αποδείξεις παράνομης και παράτυπης δραστηριότητας Ρώσων αξιωματούχων και πολιτών στο εσωτερικό της χώρας. Αντίθετα, η απόφαση της ρωσικής πλευράς είναι αυθαίρετη και εκδικητική, δεν βασίζεται σε κανένα στοιχείο.

Θέλουμε να θυμίσουμε στους φίλους Ρώσους ότι καμιά χώρα στον κόσμο δεν θα ανεχόταν απόπειρες

α) εξαγοράς κρατικών αξιωματούχων,

β) υπονόμευσης της εξωτερικής πολιτικής, και

γ) παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Η Ελλάδα προέβη σε μέτρα μόνο κατόπιν καταγραφής απτών επιβαρυντικών στοιχείων. Εξάλλου, η ίδια ουδέποτε παρενέβη ή αποπειράθηκε να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας.

Είναι φανερό ότι υπάρχει μια μερίδα Ρώσων, ευτυχώς μειοψηφική, που νομίζει ότι μπορεί να κινείται στην Ελλάδα χωρίς να σέβεται νόμους και κανόνες, ακόμα και να εκτοξεύει απειλές. Η ελληνορωσική φιλία επιτάσσει την εγκατάλειψη τέτοιων αντιλήψεων και όχι το αντίστροφο.

Τέτοια περίπτωση είναι και η προσπάθεια να επιβληθεί στη χώρα η παρουσία της "Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Παλαιστινείας Εταιρείας", οργάνωσης που δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα από τις μυστικές υπηρεσίες των Τσάρων που στόχο είχαν τον αφελληνισμό των πατριαρχείων της Μέσης Ανατολής.

Τέλος, ως προς τα αυθαίρετα μέτρα που έλαβε η ηγεσία του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα θα απαντήσει με υπομονή και νηφαλιότητα.

Διαβάστε επίσης