Οικονομία

Υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας


Υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του Διαχειριστικού Σχεδίου Βόσκησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού και του περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστού.

«Εργαλείο ανάπτυξης για την ελληνική κτηνοτροφία» χαρακτήρισε την προώθηση και ολοκλήρωση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης ο αρμόδιος υπουργός υπογραμμίζοντας ότι μέσω αυτών επιτυγχάνεται η ορθολογική χρήση των βοσκοτόπων και επέρχεται ο εκσυγχρονισμός του Αγροτικού Χάρτη της Ελλάδας στην κατεύθυνση της ανάταξης της κτηνοτροφίας.

Με δήλωσή του στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός έκανε λόγο για μια «σημαντική ημέρα για τους ανθρώπους της παραγωγής, για τους κτηνοτρόφους τους ανθρώπους που αγωνίζονται και παράγουν, που θέλουν προστιθέμενη αξία στη διατροφική αλυσίδα».

Επισήμανε ότι τα διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης κατά τα παρελθόν «δρομολογούνταν αλλά δεν είχε πάρει κανείς τη μεγάλη ευθύνη» και προσέθεσε: «Έφτασε η στιγμή να υπογράψουμε, να συνεργαστούμε με το ΥΠΑΑΤ και τον υπουργό και να προχωρήσουμε στην προκήρυξη των διαχειριστικών σχεδίων που θα μας οδηγήσει σε πλήρη καταγραφή των βοσκήσιμων γαιών, που θα είναι εργαλείο για την κτηνοτροφία και τους ανθρώπους της παραγωγής αλλά και τη χώρα για να μην έχει προβλήματα και να λαμβάνει απρόσκοπτα τους πόρους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Να πάμε με σύμμαχο την πραγματικότητα και σύμμαχο τη φύση και το περιβάλλον».

Το έργο

Ο προϋπολογισμός για την περιφέρεια Θεσσαλίας ανέρχεται σε 2.813.387,706 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, με τους πόρους της χρηματοδότησης να προέρχονται από την είσπραξη των τελών βόσκησης της εκάστοτε περιφέρειας, καθώς και από τους πόρους του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

Αφορά συνολική έκταση 6.251.927,68 στρεμμάτων στις Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Σποράδων και Τρικάλων, με τη διάρκεια της Σύμβασης να ξεκινά από την ημερομηνία υπογραφής της και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31.12.2021.

Αντικείμενο της είναι η μεταβίβαση της αρμοδιότητας για την ωρίμανση, δημοπράτηση και διεξαγωγή των διαγωνιστικών διαδικασιών για την επιλογή αναδόχου/ων των υποέργων όπως περιγράφονται στη Σύμβαση, από τον Κύριο του Έργου (ΥΠΑΑΤ), στον Φορέα Ωρίμανσης και Δημοπράτησης του Έργου (Περιφέρεια Θεσσαλίας).

Σκοπός της Σύμβασης είναι η σύνταξη μελετών διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών, οι οποίες θα έχουν ως επιδίωξη την αειφορική αξιοποίησή τους, προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης και οι δυο πλευρές σημείωσαν ότι στόχος είναι η πλήρης και αντικειμενική απογραφή της φυσιογνωμίας, του καθεστώτος χρήσης και του παραγωγικού δυναμικού των βοσκήσιμων γαιών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, με σύγχρονες τεχνολογίες, προκειμένου να γίνει ο χωρικός προσδιορισμός, να είναι γνωστή η ακριβής επιφάνειά τους, η αξιόπιστη εκτίμηση της βοσκοΐκανότητάς τους, η λιβαδική κατάσταση και να καταστεί δυνατή η διαίρεσή τους σε λιβαδικές μονάδες, οι οποίες θα κατανεμηθούν στη συνέχεια στους κτηνοτρόφους, ούτως ώστε να εξατομικευτεί η χρήση τους.

Τέλος επισημαίνεται ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας γίνεται η πέμπτη Περιφέρεια που υπέγραψε Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου 2020 είχε υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στις 5 Φεβρουαρίου με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ενώ έξι μέρες μετά, στις 11 Φεβρουαρίου με την Περιφέρεια Κρήτης και μόλις χθες με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.