Ελλάδα

ΥΠΑΑΤ: Σύντομα η ενεργοποίηση εργαλείων για επενδύσεις στην Οστρακοκαλλιέργεια


Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενεργοποιηθούν εργαλεία που θα δώσουν τη δυνατότητα επενδύσεων για την ενίσχυση της Οστρακοκαλλιέργειας, τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης σε ομιλία του στην επιστημονική ημερίδα που διεξήχθη στα Μάλγαρα του δήμου Δέλτα, που διοργάνωσε η Διοίκηση της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης.

«Οι κατευθύνσεις ανάπτυξης στη νέα προγραμματική περίοδο θα εστιάσουν μεταξύ άλλων στον εκσυγχρονισμό / μετεγκατάσταση υφιστάμενων μονάδων, στη βελτίωση της παρουσίασης του τελικού προϊόντος ώστε να υπάρξει προστιθέμενη αξία» είπε σχετικά.

Ο κ. Κελέτσης σημείωσε ότι η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων κρίνεται πολύ σημαντική για την ανάπτυξη του κλάδου και τη εφαρμογής της στρατηγικής που έχει χαράξει το ΥΠΑΑΤ.

Όπως τόνισε τα πρώτα βήματα στον κλάδο σημειώθηκαν πριν από πολλές δεκαετίες όμως έκτοτε έχουν γίνει τεράστια άλματα και πρόσθεσε ότι σήμερα στη χώρα «λειτουργούν 441 μονάδες, νόμιμα αδειοδοτημένες, με δηλούμενη παραγωγή περίπου 18.000 τόνους οστρακοειδή, αξίας 7 εκατομμυρίων ευρώ».

Πολλά είναι τα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο κλάδος σύμφωνα με τον κ. Κελέτση, τα κυριότερα εκ των οποίων αφορούν το θεσμικό πλαίσιο επισημαίνοντας ότι «η διαδικασία θεσμοθέτησης ΠΟΑΥ (Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) έχει καθυστερήσει σημαντικά και είναι ένα ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί».

Παράλληλα, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα επιπλέον ζήτημα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο κλάδος τονίζοντας «πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα».

Τέλος, υπογράμμισε ότι οι υδατοκαλλιέργειες θα μπορούσαν, μεταξύ άλλων, να συμβάλουν σημαντικά στον εφοδιασμό με τρόφιμα και την επισιτιστική ασφάλεια παρέχοντας βιώσιμα και ποιοτικά τρόφιμα με ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα