Ελλάδα

ΥΠΑΑΤ: Πλήρης προστασία της φέτας και 20 άλλων ελληνικών ΠΟΠ-ΠΓΕ προϊόντων


Την πλήρη προστασία της ονομασίας «ΦΕΤΑ», καθώς και 20 άλλων γεωγραφικών ενδείξεων της Ελλάδας περιλαμβάνει το τελικό κείμενο της διεθνούς εμπορικής συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης - MERCOSUR (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη), η οποία επετεύχθη έπειτα από διαπραγματεύσεις που διήρκησαν συνολικά περίπου 20 χρόνια.

Με τη συμφωνία εκτός από τη Φέτα ΠΟΠ θα προστατευθούν και άλλες 20 σημαντικές ΠΟΠ και ΠΓΕ ονομασίες, όπως «ούζο» και το «τσίπουρο», οι οίνοι (ΡΕΤΣΙΝΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΑΜΥΝΤΑΙΟ, ΝΕΜΕΑ, ΝΑΟΥΣΣΑ, ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ, ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ και ΣΑΜΟΣ), τα ελαιόλαδα (ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΣΗΤΕΙΑ, ΛΥΓΟΥΡΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΚΑΙ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙ ΧΑΝΙΩΝ) καθώς και η ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ, ο ΚΡΟΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ, η ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, η ΚΟΝΣΕΡΒΟΛΙΑ ΑΜΦΙΣΣΗΣ, η ΚΕΦΑΛΟΓΡΑΒΙΕΡΑ, το ΜΑΝΟΥΡΙ και η ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΣΤΑΦΙΔΑ ΒΟΣΤΙΤΣΑ.

«Άλλη μία σοβαρή διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας μας καταλήγει σε μια ακόμα σημαντική επιτυχία για τα προϊόντα της πατρίδας μας. Τα προϊόντα ποιότητας της χώρας μας θα αποκτήσουν όχι μόνο προστασία, αλλά και ευνοϊκή πρόσβαση σε μια τεράστια αγορά, όπως αυτή των χωρών της MERCOSUR (Μερκοσούρ)» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), Σταύρος Αραχωβίτης.

Ο υπουργός ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τους συνεργάτες του και τα στελέχη του υπουργείου, αλλά και τα συναρμόδια υπουργεία «για αυτή την προσπάθεια που και μακρόχρονη και επίπονη ήταν, αλλά είχε αίσιο και ελπιδοφόρο τέλος για τον αγροδιατροφικό τομέα της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Όπως είπε, «η πολιτική μας για την προστασία, προώθηση και αξιοποίηση των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων της χώρας μας παραμένει αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη και αυτό το αποδεικνύουμε στην πράξη».

Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, ο τομέας των αγροδιατροφικών προϊόντων της Ε.Ε. θα επωφεληθεί από τη μείωση των υφιστάμενων υψηλών δασμών που επιβάλλει η MERCOSUR στα εξαγωγικά προϊόντα της Ε.Ε., και συγκεκριμένα στις σοκολάτες και τα είδη ζαχαροπλαστικής (20%), τους οίνους (27%), τα οινοπνευματώδη ποτά (20-35%) και τα αναψυκτικά (20 έως 35%). Όπως σημειώνει, η συμφωνία θα προβλέπει, επίσης, την άνευ δασμών πρόσβαση, με την επιφύλαξη ποσοστώσεων, για τα γαλακτοκομικά προϊόντα της Ε.Ε. (σημερινός δασμολογικός συντελεστής 28%), ιδίως για τα τυριά.

Επίσης, προβλέπεται από τις χώρες MERCOSUR να θεσπίσουν νομικές εγγυήσεις που θα προστατεύουν από τις απομιμήσεις 357 ευρωπαϊκά προϊόντα διατροφής και ποτά υψηλής ποιότητας που αναγνωρίζονται ως γεωγραφικές ενδείξεις, όπως είναι η Φέτα (Ελλάδα), το Tiroler Speck (Αυστρία), το Fromage de Herve (Βέλγιο), η Münchener Bier (Γερμανία), το Comté (Γαλλία), το Prosciutto di Parma (Ιταλία), η Polska Wódka (Πολωνία), το Queijo S. Jorge (Πορτογαλία), το Tokaji (Ουγγαρία) ή το Jabugo (Ισπανία).

Τέλος, όπως αναφέρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «η συμφωνία θα απελευθερώσει σε μεγάλο βαθμό το εμπόριο αγαθών. Όσον αφορά ιδιαίτερα στα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα, οι δασμοί θα εξαλειφθούν σταδιακά στο 93% των δασμολογικών κλάσεων που αφορούν τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής στην Ε.Ε.

Οι γραμμές αυτές αντιστοιχούν στο 95% της αξίας των εξαγωγών των γεωργικών προϊόντων της Ε.Ε. Η Ε.Ε. αντίστοιχα θα ελευθερώσει το 82% των γεωργικών εισαγωγών, ενώ οι υπόλοιπες εισαγωγές θα υπόκεινται σε μερικές δεσμεύσεις ελευθέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των δασμολογικών ποσοστώσεων για πιο ευαίσθητα προϊόντα με πολύ μικρό αριθμό προϊόντων που αποκλείονται συνολικά».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις