Οικονομία

ΥΠΑΑΤ: Αρδευτικά έργα 16 εκατ. ευρώ στη Μαγνησία


Στην προώθηση έργων ύψους 16 εκατ. ευρώ, που θα δώσουν λύση στο πρόβλημα έλλειψης νερού στη Θεσσαλία και ιδιαίτερα στη Μαγνησία, προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ προεγκρίθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η διακήρυξη με την οποία ξεκινά η διαδικασία υλοποίησης του 1ου υποέργου: «Κατασκευή υπολειπόμενων έργων μεταφοράς και διανομής νερού λίμνης Κάρλας, υπολειπόμενα έργα Α΄ φάσης», ύστερα από οδηγίες του υπουργού, Σπήλιου Λιβανού και του υφυπουργού, Γιάννη Οικονόμου.

Η ανακοίνωση με την ημερομηνία δημοπράτησης του έργου θα γίνει εντός Ιουλίου και με την υλοποίησή του επιτυγχάνεται η αξιοποίηση των υδάτων του ταμιευτήρα Κάρλας για την άρδευση των περίξ περιοχών συμβάλλοντας έτσι:

- στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων έλλειψης νερού και στην αύξηση της προσόδου των καλλιεργητών,

- στην ανανέωση και την ποιοτική αναβάθμιση των νερών της λίμνης,

- στη μείωση του αριθμού των εν λειτουργία αρδευτικών γεωτρήσεων στην περιοχή και στην αποκατάσταση του υδατικού ισοζυγίου των υπόγειων υδροφορέων της.

Το αντικείμενο του έργου αφορά στην κατασκευή έργων μεταφοράς και διανομής νερού στην πεδινή περιοχή, δυτικά της λίμνης Κάρλας, εντός του Θεσσαλικού Κάμπου.

«Τα έργα αυτά αποτελούν τμήμα ενός ευρύτερου σχεδιασμού αξιοποίησης των υδάτων της λίμνης Κάρλας για άρδευση των πέριξ περιοχών» αναφέρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συμπληρώνοντας ότι «με τη ζωογόνα μετάγγιση των νερών του Πηνειού, η λίμνη Κάρλα καταλαμβάνει πλέον 38.000 στρέμματα και έχει τη δυνατότητα να παρέχει νερό προς άρδευση που φτάνει τα 46 εκατ. κυβικά τον χρόνο και αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες 55.000 στρεμμάτων γεωργικής γης, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ωφέλειες του κάμπου από τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις