Οικονομία

ΥΠΑΑΤ: 170 εκατ. ευρώ για μικρά φωτοβολταϊκά σε αγρότες


"Επιθυμούμε, ο πρωτογενής τομέας της Οικονομίας να έχει σημαντικό ρόλο και λόγο στην μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στην μεταλιγνιτική εποχή» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας από την Κοζάνη, μιλώντας σε ημερίδα διαβούλευσης για την Εταιρική σχέση και την κατάρτιση του σχεδίου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ 2021-2027).

Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε την συμφωνία της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενός πακέτου, ύψους 170 εκ ευρώ που περιλαμβάνει την χρηματοδότηση αγροτών και κτηνοτρόφων στην δημιουργία μικρών φωτοβολταϊκών μονάδων με στόχο το μηδενισμό του ενεργειακού κόστους στην αλυσίδα παραγωγής των προϊόντων τους.

Ο ίδιος ανέφερε πως  "το πακέτο περιλαμβάνει ευνοϊκούς όρους για τους υποψήφιους επενδυτές αγρότες", όπως χαμηλό επιτόκιο και περίοδο αποπληρωμής τα 15 έτη με ταυτόχρονη περίοδο χάριτος στην αποπληρωμή της πρώτης δόσης του δανείου τα πέντε χρόνια. "Έχουμε αποφασίσει να δώσουμε απόλυτη προτεραιότητα στην δημιουργία μικρών αγροτικών φωτοβολταϊκών πάρκων για συμψηφισμό στην αδειοδότηση και την σύνδεσή τους στο ηλεκτρικό σύστημα. Οι σχετικές ρυθμίσεις θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα που αυτήν την περίοδο ετοιμάζει η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους εταίρους", είπε.

Παράλληλα, μίλησε για το αγροτικό πετρέλαιο: "Η κυβέρνηση αναζητά τα δημοσιονομικά μέτρα και τους τρόπους που θα μπορούσε να επαναφέρει σε ισχύ", συμπληρώνοντας ότι "μελετούμε τα στοιχεία του προϋπολογισμού" και το θέμα παρακολουθεί προσωπικά ο πρωθυπουργός "ώστε να μπορέσει να ανακοινώσει αυτό που περιμένουν να ακούσουν όλοι οι Έλληνες αγρότες".

Εν συνεχεία, υποστήριξε την ανάγκη μείωσης κόστους παραγωγής, αλλάζοντας το μοντέλο της σημερινής καλλιέργειας με την "έξυπνη Γεωργία" και την γεωργία ακριβείας. "Λιγότερο νερό, λιγότερα εφόδια, χαμηλότερο κόστος παραγωγής, για να έχουμε καλύτερη απόδοση στον Έλληνα παραγωγό είναι ο στόχος της επόμενης περιόδου" σημείωσε ο υφυπουργός. Δεν μπορούμε- πρόσθεσε- να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε με τον ίδιο τρόπο όπως πριν από 30 χρόνια. Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα εθνικό σχέδιο αξιοποίησης του βρόχινου νερού και διαχείρισης του μέσα από κλειστά αρδευτικά δίκτυα ώστε να μειώσουμε σπατάλη και το κόστος άρδευσης".

Αναφορικά  με το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης στη νέα ΚΑΠ 2021-2027 υπογράμμισε ότι έχει δύο στόχους: Την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα και την προστασία του περιβάλλοντος, αντιμετωπίζοντας με αποτελεσματικότητα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Κλείνοντας, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στη διακρατική συμφωνία που υπέγραψε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Προέδρο της Κίνας, λέγοντας ότι περιλαμβάνει 16 Ελληνικά προϊόντα μεταξύ αυτών και ένα εμβληματικό μπαχαρικό, τον κρόκο που παράγεται στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κώστας Μπαγινέτας επεσήμανε ότι "οι πόροι του προγράμματος της νέας ΚΑΠ 2021-2027 είναι πεπερασμένοι και κάθε ευρώ θα πρέπει να πιάσει τόπο και να στηρίξει την αγροτική πολιτική της Ελλάδας" και πρόσθεσε ότι μέσα από τον διάλογο και την διαβούλευση "καλούμαστε να σχεδιάσουμε το δικό μας εθνικό σχέδιο, το νέο εθνικό παραγωγικό πρότυπο για την Αγροτική Οικονομία της Ελλάδας".