Οικονομία

Υπ. Εργασίας: Μέτρα για διανομείς στο εργασιακό νομοσχέδιο


«Η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, ασφάλειας και προστασίας της εργασίας των εργαζομένων στη διανομή αγαθών, είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση», τόνισε ο υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι «ξεκινά πολύ σύντομα η διαβούλευση του εργασιακού νομοσχεδίου στο οποίο θα εντάσσονται περαιτέρω μέτρα για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους».

Απαντώντας, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη, που έκανε λόγο για τραγικές και άθλιες συνθήκες εργασίας των διανομέων, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι, «έχουν τον απόλυτο σεβασμό της κυβέρνησης αυτές οι υπηρεσίες που είναι διπλά σημαντικές λόγω της πανδημίας, καθώς στηρίζουν νοικοκυριά και καταναλωτές κάτω από αντίξοες συνθήκες».

«Στο εργασιακό νομοσχέδιο, επιχειρούμε τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές ως βάση για να αντιμετωπίσουμε το θέμα των διανομέων, χωρίς να θίγεται ο ανταγωνισμός και παράλληλα να προστατεύεται η εργασία τους. Θα είναι σαφές το πλαίσιο, τόσο για τον συνδικαλισμό όσο και για τα υπόλοιπα δικαιώματα τους, με έμφαση την υγιεινή τους προστασία, την ασφάλεια και την εργασία τους, διότι δεν πρέπει να αισθάνονται απροστάτευτοι από την Πολιτεία. Σκοπός είναι να υπάρξει ίση προστασία και σε αυτόν τον κλάδο», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Από την πλευρά του, ο κ. Κατσώτης αναφέρθηκε σε «παντελή απουσία ελεγκτικών μηχανισμών για τις άθλιες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στη διανομή» και επισήμανε ότι «στη συντριπτική τους πλειοψηφία θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες και είναι εντελώς απροστάτευτοι στους εργοδότες σε ό,τι αφορά τις εργασιακές τους σχέσεις, την ασφάλεια και την υγιεινή τους».

«Ήδη υπάρχουν ορισμένα μέτρα που λειτουργούν προστατευτικά. Μέχρι σήμερα ισχύει ο νόμος του 2019 που περιγράφει τις υποχρεώσεις των εργοδοτών και η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να ελέγχει αν εφαρμόζονται τα μέτρα για να καλυτερεύσουν οι συνθήκες εργασίας τους» αντέτεινε ο υπουργός Εργασίας και προσέθεσε:

«Το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2021, το ΣΕΠΕ προέβη σε 865 πανελλαδικούς ελέγχους για 2.465 διανομείς και διαπιστώθηκαν 66 παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας».

«Είναι ένα καινούργιο σχετικά επάγγελμα που αυξήθηκε λόγω της πανδημίας και χρειάζεται σχετικές ρυθμίσεις με βάση αυτά που ισχύουν την Ευρώπη», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ