Ελλάδα

Υπ. Δικαιοσύνης: Αυστηρό μήνυμα για την ανομία στον Κορυδαλλό


Την αντίδραση του υπουργείου Δικαιοσύνης προκάλεσε βίντεο που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού, το οποίο -μεταξύ άλλων- δείχνει κρατουμένους που διαμένουν σε κελιά με δορυφορικές τηλεοράσεις, ηχοσυστήματα και άλλες ηλεκτρικές συσκευές, να πετούν επιδεικτικά χαρτονομίσματα αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ, να έχουν τριγύρω τους μπουκάλια αλκοόλ, καθώς και κινητά τηλέφωνα μέσω των οποίων προχωρούν σε βιντεοκλήσεις με ομοεθνείς τους κ.ά.

Σε σχετική του ανακοίνωση, το υπουργείο τονίζει ότι ήδη διεξάγεται σχετική έρευνα από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, υπογραμμίζει ότι το βίντεο απεικονίζει κρατουμένους να παρανομούν «σε προγενέστερο της δικαστικής έρευνας χρόνο», ενώ στέλνει σαφές μήνυμα προς τους υπαλλήλους των φυλακών σημειώνοντας ότι έχει παραγγελθεί έρευνα από το αρμόδιο Σώμα Επιθεώρησης για να διασαφηνιστούν «οι τυχόν ευθύνες προσώπων» και ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι δεν είναι υπεράνω του νόμου.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης

Με αφορμή το βίντεο που απεικονίζει κρατουμένους να παρανομούν

Για το καθεστώς ανομίας που κάποιοι επιδιώκουν να επικρατήσει στις φυλακές έχουν απαντήσει αποφασιστικά  τόσο η Κυβέρνηση όσο και η Δικαιοσύνη. Η δράση εγκληματικής οργάνωσης και η ανάπτυξη κυκλωμάτων, με επιμέρους συνδεόμενες ενέργειες, δεν είναι ανεκτή και αντιμετωπίζεται συγκροτημένα αλλά με όρους κράτους δικαίου.

Η πρόσφατη εξάρθρωση της εγκληματικής συμμορίας που δρούσε στις φυλακές αφενός ανέδειξε ότι πολλά πρόσφατα συμβάντα ήταν αλληλένδετα, αφετέρου απέδειξε ότι η πολιτεία και αντανακλαστικά διαθέτει και αποτελεσματική μπορεί να είναι, με δεδομένη την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης. Μέρος αυτής της κατάστασης απεικονίζεται και σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα και απεικονίζει κρατουμένους να παρανομούν προκλητικά, σε προγενέστερο πάντως της δικαστικής έρευνας χρόνο.

Για το ζήτημα έχει ήδη επιληφθεί η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, τόσο στο πλαίσιο διερεύνησης της ευρύτερης υπόθεσης της δράσης εγκληματικής οργάνωσης από εφέτη-ανακριτή όσο όμως και για τη διαλεύκανση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών σωφρονιστικών υπαλλήλων. Γίνεται γνωστό εξάλλου ότι είχε ήδη παραγγελθεί έρευνα από το αρμόδιο Σώμα Επιθεώρησης από την οποία θα διασαφηνιστούν τα ακριβή συμβάντα και οι τυχόν ευθύνες προσώπων.

Υπεράνω του νόμου δεν είναι ούτε οι κρατούμενοι ούτε οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.