Άμυνα & Διπλωματία

Άγκυρα: Ο εναέριος χώρος της Ελλάδας είναι μόλις 6 μίλια


Άγκυρα διατηρεί τη στρατηγική της για τις πτήσεις στο Αιγαίο", επεσήμανε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του Έλληνα ομόλογου του, Πάνου Καμμένου πως "οι αρχές της γειτονικής χώρας υπέβαλαν αίτημα για είσοδο τουρκικών μαχητικών αεοσκαφών στο ελληνικό FIR".

Ειδικότερα, ο Ακάρ τόνισε ότι «η Τουρκία δεν έχει αλλάξει τίποτα στη στρατηγική της όσον αφορά στις πτήσεις στο Αιγαίο». 

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υπογράμμισε ότι η στρατηγική της Άγκυρας παραμένει αμετάβλητη καθώς, όπως είχε αναφέρει πριν το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, η Τουρκία αναγνωρίζει ως εναέριο χώρο της Ελλάδας μόνο τα 6 και όχι τα 12 ναυτικά μίλια. Ως εκ τούτου, μόνο για τα έξι ναυτικά μίλια υποβάλλουν σχέδιο πτήσης. 

Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας είχε ανακοινώσει, σύμφωνα με το protothema.gr, ότι «όπως είναι γνωστό, μια χώρα που θέλει να κάνει χρήση του εναέριου χώρου μιας άλλης χώρας, έχει την υποχρέωση να ζητήσει την άδεια και για πολιτικές αλλά και για στρατιωτικές πτήσεις. Όπως είναι φυσικό, η χώρα μας αναγνωρίζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδος που εκτείνεται στα 6 μίλια και σε πτήσεις προς την Ελλάδα και σε πτήσεις που γίνονται μέσω της Ελλάδος κάνει αίτηση άδειας, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς και συμβάσεις. Αυτή, δεν είναι μια νέα πρακτική».