Διεθνή

Πρώτο βήμα ειρήνευσης στην Υεμένη


Με μεσολάβηση της  Σαουδικής Αραβίας οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη κατέληξαν σε συμφωνία για την κατανομή της εξουσίας. Είναι το πρώτο βήμα για την ειρήνευση σε αυτή την χώρα, που σπαράσσεται τα τελευταία χρόνια από εμφύλιο πόλεμο και έχει υποστεί επίσης πολλά δεινά από τις στρατιωτικές επεμβάσεις της Σοαυδικής Αραβίας.

Στο Ριάντ υπεγράφη σήμερα η συμφωνία που  τερματίζει θεωρητικά τη σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης της Υεμένης, την οποία στηρίζει το Ριάντ, και των αυτονομιστών του Μεταβατικού Συμβουλίου του Νότου, τους οποίους στηρίζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

"Δεν κλείνουμε τις πόρτες μας στους Χούτι", τόνισε Σαουδάραβας αξιωματούχος, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τον διάλογο με τους αντάρτες.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται μετά την αναζωπύρωση των επιθέσεων των Χούτι με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον πόλεων της Σαουδικής Αραβίας, έπειτα από μια σχετική ηρεμία που είχε επικρατήσει τις τελευταίες εβδομάδες.

Προς το παρόν οι σιίτες αντάρτες δεν έχουν αντιδράσει στη δήλωση αυτή.

Οι Χούτι, που στηρίζονται πολιτικά από το Ιράν, κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά το 2014 και έκτοτε ελέγχουν το βόρειο τμήμα της Υεμένης.

Η Σαουδική Αραβία επενέβη στρατιωτικά στην Υεμένη τον Μάρτιο του 2015, επικεφαλής ενός αραβικού συνασπισμού που στηρίζει την κυβέρνηση.

Στη διάρκεια επίσκεψής του στο Ριάντ τον Σεπτέμβριο ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα Μέσης Ανατολής, ο Ντέιβιντ Σένκερ, είχε ανακοινώσει ότι υπάρχουν επαφές μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και των Χούτι.

"Αν οι Χούτι είναι σοβαροί σε ό,τι αφορά την αποκλιμάκωση και δεχθούν να κάτσουν στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων), η Σαουδική Αραβία θα στηρίξει τις προσπάθειές τους και θα προσφέρει την υποστήριξή της σε όλες τις πολιτικές πλευρές προκειμένου να βρεθεί μια λύση μέσω διαπραγμάτευσης", εξήγησε ο Σαουδάραβας.

Στις 21 Σεπτεμβρίου οι Χούτι είχαν ανακοινώσει, αιφνιδιαστικά, ότι είναι έτοιμοι για ειρήνευση με το Ριάντ, επαναλαμβάνοντας την πρότασή τους για εκεχειρία.

Η Σαουδική Αραβία απάντησε διστακτικά στην πρωτοβουλία αυτή, λέγοντας ότι θα κρίνει τους Χούτι "από τις πράξεις και όχι από τα λόγια τους".

Η πρόταση των σιιτών ανταρτών έγινε αφού ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου εναντίον σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα