Αγορές

«Χύνεται αίμα» στο χρηματιστήριο


Οι θιασώτες της υποτιμητικής κερδοσκοπίας έχουν πάρει τα ηνία της χρηματιστηριακής αγοράς και οδηγούν τους δείκτες του ΧΑ σε παρατεταμένη πτωτική πορεία.  Κεφαλαιοποίηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ εξανεμίζεται, καθώς οι τιμές των blue chips συμπιέζονται μεθοδικά τις τελευταίες μέρες, προκαλώντας ασφυξία στα χαρτοφυλάκια που είναι αγορασμένα με margin.

Αποχρών λόγος δεν υπάρχει, πέραν της περιρρέουσας αβεβαιότητας που δημιουργούν η όξυνση του πολιτικού κλίματος,  η συνήθης αντιπολιτευτική «γκρίνια» για τη συμφωνία ελάφρυνσης χρέους και η αναζωπυρούμενη φημολογία ότι επίκειται επίθεση «αλά-Folli» σε άλλες μεγάλες εισηγμένες εταιρείες.

Μέσα σ’ αυτό το θολό τοπίο βρίσκουν έδαφος να καρποφορήσουν οι προσπάθειες επιθετικών χαρτοφυλακίων, που συνεχίζουν να ποντάρουν σε αρνητικά σενάρια για την πορεία της αγοράς, αξιοποιώντας δεόντως και την αρνητική συγκυρία που διαμορφώνεται στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια.

Η «φθοροποιός» δράση των funds στην οποία αναφέρθηκε χθες το Sofokleousin.gr, συνεχίσθηκε σήμερα για τέταρτη κατά σειρά συνεδρίαση.  Η επικράτηση τους ήταν μάλιστα απόλυτη και αδιαμφισβήτητη, καθώς δεν υπάρχουν στο ΧΑ δυνάμεις ικανές να προβάλουν αντίσταση και να απορροφήσουν τις κατευθυνόμενες πιέσεις.

Διαβάστε σχετικά: Τα funds συνεχίζουν το πρέσινγκ στο ΧΑ

Η αγορά «παραδόθηκε αμαχητί» και το χρηματιστηριακό ταμπλό βάφτηκε κόκκινο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τις 25 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετικό πρόσημο έκλεισε μόνον μία! (ΕΥΔΑΠ +1,6%).

Η τελική εικόνα στο ταμπλό μόνον ανησυχίες προκαλεί για τη συνέχεια. Κρισιμες θα είναι οι δύο επόμενες συνεδριάσεις (Παρασκευή –Δευτέρα), κατά τις οποίες θα τεθεί σε δοκιμασία η αντοχή χαμηλότερων στηρίξεων, στην περιοχή των 737-742 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα στις 768,03 μονάδες με απώλειες 2,59%, διασπώντας διαδοχικές ασθενείς βραχυχρόνιες στηρίξεις. Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η καταβύθιση αυξάνεις τις πιθανότητες τεχνικής αντίδρασης.

Ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 2,89%, τερματίζοντας στις 1.953,11 μονάδες

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι -4,40% και έκλεισε -3,28%.  Κατά σειράν απωλειών Eurobank  -4,6%, Alpha -3,1%, Attica -3%, Εθνική και Πειραιώς -2,6%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Φουρλής -5,4%,%, Βιοχάλκο -4,4%, ΟΤΕ -4%, ΔΕΗ, Motor Oil και Coca-Cola -3,7%

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα