Αγορές

Χρηματιστήριο: Μάχη στις 1.500 μονάδες - Θετικές προοπτικές


Αισιοδοξία επικρατεί στο ΧΑ και το αγοραστικό ενδιαφέρον διατηρείται, καθώς οι τελευταίες συνεδριάσεις δείχνουν ότι η αγορά ετοιμάζεται για μία ακόμη μεγάλη ανοδική κίνηση προς τα υψηλά 15ετίας και πλέον, ανοίγοντας νέα σελίδα. Σήμερα ο ΓΔ "άλωσε το οχυρό" των 1.500 μονάδων, αλλά δεν μπόρεσε να το κρατήσει. ΟΙ προσπάθειες θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα με μεγαλύτερη δύναμη πυρός, καθώς οι εισροές φρέσκου χρήματος συνεχίζονται.

 Ο τζίρος ανήλθε σήμερα σε 30,6 εκατ. ευρώ, στοιχείο που υποδηλώνει ενεργό παρουσία ισχυρών χαρτοφυλακίων, τα οποία συνεχίζουν να ενισχύουν τις θέσεις τους.

 Αιχμή του δόρατος και λοκομοτίβα της αγοράς παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές, που φαίνεται ότι διατηρούν την ανοδική δυναμική τους, με καταλύτη την υψηλή κερδοφορία του κλάδου και την προοπτική διανομής μερισμάτων - πρώτη φορά στη διάρκεια της τελευταίας 12ετίας. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία οι τράπεζες εμφάνισαν συνολικά κέρδη πάνω από 1 δισ. στο πρώτο τρίμηνο, αυξημένα κατά 40% από πέρυσι.

Σήμερα οι μετοχές του κλάδου κατέγραψαν νέα σημαντικά κέρδη, ενώ τα εμποροβιομηχανικά blue chips διολίσθαιναν χάνοντας τα ενδοσυνεδριακά κέρδη τους. Με οριακές μεταβολές τερμάτισαν οι δύο βασικοί δείκτες (ΓΔ και FTASE25), ενώ ο τραπεζικός έκλεισε +0,94%.

 Σε εβδομαδιαία βάση οι τράπεζες κέρδισαν 2,52%, ενώ ο ΓΔ αρκέστηκε στο ισχνό +0,43% και ο FTASE25 σημείωσε άνοδο 0,63%.

 Επιφυλακτικότητα επικρατεί στις μεγάλες διεθνείς αγορές, που εστιάζουν στα στοιχεία  για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και την πολιτική των επιτοκίων. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX  υποχωρεί περίπου 0,20%. Οριακές μεταβολές στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στη Wall Street (Dow Jones -0,1)%).

 Μετοχές και δείκτες

 Συγκρατημένη αισιοδοξία για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ εκφράζουν πολλοί αναλυτές, επισημαίνοντας παράλληλα ότι όσο καθυστερεί η διόρθωση,τόσο μεγαλύτερη θα είναι όταν έρθει.

Προ το παρόν ο Γενικός Δείκτης    συνεχίζει την πολιορκία των 1.500 μονάδων. Σήμερα τις υπερέβη, πηγαίνοντας μέχρι τις 1.505,35 (+0,91%). Εκλεισε όμως χαμηλότερα, στις 1.490,46 μονάδες,με οριακή αρνητική μεταβολή -0,08%.

Ο. FTASE25  της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σημείωσε οριακή άνοδο 0,04% κλείνοντας στις 3.620,73 μονάδες. Ο δείκτης των mid caps.κέρδισε 0,34%.

 Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +2,70% και τερμάτισε στο +0,94%. Τη σκυτάλη πήρε η Alpha, τερμτίζοντας με  +2,6%.  Ακολούθησαν Τρ. Ελλάδος +1,4%, Εθνική +1,3%, Optima +0,7%, Eurobank +0,4%. Στο κόκκινο Attica Bank -1,4%, Πειραιώς -0,4%. 

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips εντυπωσίασε η ΕλβάλΧαλκόρ με άλμα +3,2%. Ακολούθησαν ΔΕΗ +1,6%,  Βιοχάλκο +1,2%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν Lamda -2,6%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -2,2%, ΤΕΛΠΕ -1,8%, ΟΠΑΠ και Σαράντης -1,6%, Quest,  Jumbo και ΤΕΝΕΡΓΑ -1,3%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα