Ελλάδα

Χρήστες ηρωίνης και άνδρες άνω των 30 ετών είναι όσοι προσεγγίζουν για απεξάρτηση το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ


Κύρια ουσία κατάχρησης για όσους ζητούν θεραπεία στο ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, παραμένει η ηρωίνη, με τους μισούς που απευθύνονται στο πρόγραμμα απεξάρτησης, να έχουν κάνει έστω μία φορά στη ζωή τους, ενέσιμη χρήση ναρκωτικών.

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, με αφορμή τη συμπλήρωση 39 χρόνων λειτουργίας της θεραπευτικής κοινότητας. Συνολικά, όλα τα χρόνια λειτουργίας έχει υποστηρίξει 16.429 άτομα, εκ των οποίων τα 7.640 ήταν άνθρωποι με πρόβλημα εξάρτησης και οι υπόλοιποι μέλη του στενού τους περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία, χρήστες ηρωίνης είναι το 45% που προσφεύγει στο πρόγραμμα και ακολουθεί η κάνναβη, που αφορά πλέον 1 στους/στις 4. Η μέση ηλικία όσων προσεγγίζουν τη θεραπευτική κοινότητα, είναι τα 33 έτη, με το 83% να είναι άνδρες.

Παράλληλα, το 32 % των ανθρώπων που ζήτησε βοήθεια το 2021, δήλωσε πως έχει κάποιο πρόβλημα σωματικής υγείας και το 41% κάποιο διαγνωσμένο πρόβλημα ψυχικής υγείας, που συνυπάρχει με το πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Το 52% δεν κάνει καθόλου χρήση αλκοόλ και μόλις το 8% δεν καπνίζει τσιγάρο. Όσον αφορά στην εμπλοκή με τον νόμο, το 74% έχει συλληφθεί έστω μία φορά στη ζωή του, το 37 % έχει καταδικαστεί και το 19% έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης. 

Για να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες, το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ εγκαινίασε το 2021 μονάδα διπλής διάγνωσης για άτομα που αντιμετωπίζουν συγχρόνως θέματα εξαρτήσεων και ψυχικών διαταραχών, ενώ τα τελευταία χρόνια προσφέρει επίσης προγράμματα πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης και συμβουλευτικής σε δομές προσφύγων.

Το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ στηρίζει την επανένταξη των μελών του στην κοινωνία με Τμήμα Εκπαίδευσης, αγρόκτημα βιολογικής καλλιέργειας, εργαστήρι κεραμικής και ξυλουργείο. Επιπλέον, από τις αρχές του 2021 υλοποιεί ευρωπαϊκό πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης, με έμφαση την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού για μέλη όλων των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ στη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα