Ελλάδα

Χρηστάκης στο Economist: Το καλό υπερισχύει


Για πολύ καιρό η επιστημονική κοινότητα επικεντρωνόταν στην αρνητική κληρονομιά της ανθρωπότητας, όπως η βία, η επιθετικότητα κ.λπ., και όχι στη θετική πλευρά, στην ικανότητά μας για αγάπη και συνεργασία, ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την εισήγησή του στο 3ο συνέδριο Βιωσιμότητας του Economist, που ολοκληρώθηκε σήμερα (17/10) στο Μουσείο Γουλανδρή, ο καθηγητής Κοινωνικής και Φυσικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Yale Νίκολας Χρηστάκης.

Ο καθηγητής έδωσε μια σειρά από παραδείγματα σε σχέση με την εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας, αντιπαραβάλλοντας και με τις κοινωνίες των ζώων και εστίασε σε ιδιότητες που συγκροτούν τη λεγόμενη «κοινωνική σουίτα» (αγάπη-φιλία-συνεργασία-κοινωνικά δίκτυα-ταυτότητα-προτίμηση στην ομάδα-ήπια ιεραρχία-διδασκαλία).

Κατέληξε δε στο συμπέρασμα ότι η ζωή μας, παρά τις προκλήσεις, γίνεται πιο ειρηνική, πιο μακρά, με περισσότερη ευημερία. «Το καλό υπερισχύει», τόνισε.

Μ. Βαρδινογιάννη: Αφετηρία μιάς κρίσιμης δεκαετίας

Με ορίζοντα το 2030 που θέτουν οι αναπτυξιακοί στόχοι των Ηνωμένων Εθνών, βρισκόμαστε στην αφετηρία μιας δεκαετίας κρίσιμης προσπάθειας, επεσήμανε από το βήμα του Economist η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Αναφέρθηκε σε προβλήματα όπως ο πόλεμος, ο ξεριζωμός ανθρώπων, η φτώχεια, η κλιματική αλλαγή και τόνισε ότι η παιδεία και η πολιτιστική κληρονομία θα πρέπει πάντα να έχουν προτεραιότητα. Συνέδεσε τον ορίζοντα του 2030 με τον ρόλο της Ελλάδας στο να θυμίσει σε όλο τον κόσμο τα οικουμενικά ιδεώδη τα οποία πάντα ως χώρα υπερασπιστήκαμε, όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, η ειρήνη, η αλληλεγγύη.

G. Robertson: Οι νέοι ασκούν μεγαλύτερη πίεση

Οι νέοι ηγούνται και ασκούν τη μεγαλύτερη πίεση, σημείωσε ο πρώην δήμρχος του Βανκούβερ Gregor Robertson. Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που πήρε η πόλη του Βανκούβερ για το κλίμα και το περιβάλλον, ενώ εστίασε στον ρόλο της ηγεσίας και της τεχνολογίας. Τόνισε ότι το πρόβλημα είναι οι κεντρικές κυβερνήσεις, που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν τους πόρους, δεν έχουν τα εργαλεία, δεν δρουν, και επεσήμανε ότι οι πόλεις πρέπει να βγουν μπροστά σε αυτήν την προσπάθεια. Τόνισε, επίσης, ότι πρέπει να σταματήσει η επιχορήγηση των ορυκτών καυσίμων σε εθνικό επίπεδο και ότι πρέπει να υπάρχουν αυστηροί κανόνες, χωρίς εξαιρέσεις, για όσους μολύνουν. Να δοθούν τα σωστά μηνύματα στις επιχειρήσεις, είπε χαρακτηριστικά.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις