Αγορές

Χρηματιστήριο: Του ύψους ή του βάθους


"Σε αναμμένα καρφιά κάθονται" οι επενδυτές, βλέποντας  να συνεχίζονται και να κλιμακώνονται οι οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, που παραμένει σε έξαρση παρά τα διαδοχικά lockdown και τους μαζικούς εμβολιασμούς. Κλίμα επιφυλακτικότητας στις διεθνείς αγορές, έντονη μεταβλητότητα στο ΧΑ, όπου φαίνεται να επιβραδύνεται η εισροή ξένων κεφαλαίων και το αγοραστικό ενδιαφέρον ατονεί.

Μετά από πέντε ημέρες μεγάλης ανόδου που απέφερε υψηλές βραχυχρόνιες αποδόσεις και δημιούργησε μεγαλύτερες το χρηματιστήριο, το ΧΑ έχει "φρενάρει" από χθες στην αφετηρία ενός κατηφορικού δρόμου. Δύσκολη η αντιστροφή, αρκετά πιθανή η συνέχιση της καθοδικής πορείας. Πάντως το μίνι ράλι φαίνεται ότι ολοκληρώθηκε, καθώς πολλοί βραχυχρόνιοι παίκτες παίρνουν τα κέρδη τους προκαλώντας πιέσεις σε μετοχές και δείκτες.

Σήμερα οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν με έντονες διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων, αλλάζοντας πολλές φορές κατεύθυνση. Η συναλλακτική κίνηση ήταν υποτονική και ο τζίρος χαμηλός (53,3 εκατ. ευρώ) - στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια τηρούν στάση αναμονής.

Οι περαιτέρω κινήσεις των funds θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό και από το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές τις επόμενες μέρες. Σήμερα οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες κατέγραφαν το πρωι σημαντικές απώλειες, οι οποίες έχουν περιορισθεί (DAX -0,4%, FTSE100 -0,8%). Στη Wall Street o Dow Jones κινείται στα επίπεδα χθεσινού κλεισίματος, ενώ ο Nasdaq χάνει 1%.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ ο πήχυς για τον ΓΔ παραμένει στις 825-830 μονάδες, που εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν ισχυρό "ανάχωμα" σε ενδεχόμενη νέα απόπειρα ανοδικής αντίδρασης. Πρώτη στήριξη οι 810 μονάδες,  επόμενη και ισχυρότερη στις 795.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σήμερα από τις 809,26 μονάδες (-0,72%) μέχρι τις 819,36 (+0,52%). Τερμάτισε στις 817,24 με άνοδο 0,26%. 

Οριακή μεταβολή σημείωσε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.964,35 μονάδες με +0,17%.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε αρχικά +1,37%, γύρισε στο κόκκινο -1,34% και τερμάτισε με κέρδη 0,33%. Με θετικό πρόσημο  η Εθνική (+2%) και η Alpha (+0,8%). Στο κόκκινο Πειραιώς -2%, Τρ. Ελλάδος -1,8%, Eurobank -0,9%, Attica Bank -0,7%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισε η Βιοχάλκο με άλμα +5,9%, προσελκύοντας τοποθετήσεις μετά την ένταξη της στους ευρωπαϊκούς δείκτες STOXX. Ακολούθησαν ΕΧΑΕ +1,5%, Τιτάν και Jumbo +1,2%, Coca-Cola +1,1%, ΑΔΜΗΕ +0,8%. . Στον αντίποδα Σαράντης -3,1%, ΟΠΑΠ -2%, Motor Oil -1,5%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -1,1%.

 Στα mid caps πρώτευσε η Cenergy (+3%), επωφελούμενη από την άνοδο της μητρικής Βιοχάλκο. Πλαστικά Θράκης +1,5%, Quest και Ολυμπιακή Τεχνική +1,4%. Στο κόκκινο MIG -3%, Profile -1,4%, Ικτίνος -1,2%.

Διαβάστε επίσης