Αγορές

Χρηματιστήριο: Συνεχίζεται η μάχη στα υψίπεδα των 1.280 μονάδων


Στα υψίπεδα των 1.280 μονάδων συνεχίζεται η μάχη αγοραστών-πωλητών στο χρηματιστήριο, που δείχνει να βρίσκεται σε φάση συσσώρευσης δυνάμεων πριν από την επόμενη μεγάλη ανοδική κίνηση. Οι τραπεζικές μετοχές έκαναν σήμερα ένα βήμα πίσω, αφαιρώντας πολλές μονάδες από τους βασικούς δείκτες, που έκλεισαν πάντως με θετικό πρόσημο, ενώ ο τραπεζικός έχασε 1,29%..

Θετικές οι επιδόσεις σε εβδομαδιαία βάση, με τον ΓΔ να κερδίζει 2,70% και τον τραπεζικό +1,52%, παρά τις σημερινές σημαντικές απώλειες.

 Αρνητικό στοιχείο η συρρίκνωση του τζίρου  στη σημερινή συνεδρίαση - στοιχείο που υποδηλώνει υναλλακτική άπνοια και επιφυλακτικότητα. Μετά τον χθεσινό καταιγισμό συναλλαγών που συνδέονται με το κλείσιμο βιβλίων έτους από ξένα χαρτοφυλάκια και με κινήσεις αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων που ακολουθούν τους δείκτες της Morgan Stanley (MSCI), σήμερα άλλαξαν χέρια μετοχές αξίας μόλις 64 εκατ. ευρώ..

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια εκφράζουν χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές. Οπως έχουν επισημάνει από τις αρχές της εβδομάδας, οι βασικοί δείκτες βρίσκονται πλέον σε περιοχές κρίσιμων αντιστάσεων, όπου ενδέχεται να εκδηλωθεί αυξημένη προσφορά, με ρευστοποιήσεις κερδών που θα ανακόψουν πρόσκαιρα την ανοδική πορεία. Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής στο ταμπλό.

Η αγορά αναμένει τώρα την αποψινή "ετυμηγορία" της Fitch για το αξιόχρεο της χώρας, προεξοφλώντας ότι θα δώσει και επίσημα  επενδυτική βαθμίδα. Η αναβάθμιση θεωρείται σχεδόν βέβαιη και έχει προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό. Εκτιμάται όμως ότι θα έχει θετική επίδραση στο χρηματιστήριο και στην αγορά ομολόγων, με αύξηση των εισροών ξένου χρήματος.

Σε αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία του ΧΑ συνηγορεί και σημερινή έκθεση της JP Μorgan, η οποία συνιστά τοποθετήσεις στο ΧΑ, προβλέποντας ότι θα υπεραποδώσει σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές.

Μετοχές και δείκτες

Εικόνα σταθεροποίησης στη σημερινή συνεδρίαση, παρά τις απώλειες στο τραπεζικό ταμπλό, τις ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις μικρού εύρους και τις εναλλαγές προσήμων.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε από -0,23% (στις 1.272,19 μονάδες) μέχρι +0,42% (στις 1.280,48). Εκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, στις 1.280,11 μονάδες με άνοδο 0,39%.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε οριακή μεταβολή +0,12% κλείνοντας στις 3.116,27 μονάδες. Ενισχύθηκε +0,75% ο δείκτης των mid caps.
Στο κόκκινο παρέμεινε καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ο τραπεζικός δείκτης, τερματίζοντας στο απόλυτο χαμηλό ημέρας με -1,29%. . Με θετικό πρόσημο μόνο η Τρ. Ελλάδος (+2%). Στον αντίποδα Εθνική -1,8%, Eurobank  -1,7%, Πειραιώς -1%,Optima.-0,6%, Attica Bank -0,4%, Alpha -0,3%

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν: Lamda και Jumbo +3,8%, Quest και ΕΥΔΑΠ +3,5%, Autohellas +2,5%, Σαράντης +2,2%, Ελλάκτωρ +2,1%,Cenergy +1,7%, ΤΕΝΕΡΓΑ +1,6%,Coca-Cola +1,3%, Βιοχάλκο +1,1%.

Στο κόκκινο μόνο 4 μεετοχές: ΟΤΕ -1%, Μυτιληναίος και ΕΛΠΕ -0,4%, Motor Oil -0,3%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα