Αγορές

Χρηματιστήριο: Σκοντάφτει στις 950 μονάδες ο ΓΔ - Μεγάλα κέρδη στην Ευρώπη


Αισιοδοξία επικρατεί στις αγορές μετοχών και ομολόγων, την ώρα που η νέα έξαρση της πανδημίας στην Κίνα προκαλεί συναγερμό σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς εκφράζονται φόβοι για σοβαρές επιπτωσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, στο διεθνές εμπόριο και στην ανάπτυξη. Οι επενδυτές αντιπαρέρχονται το πρόβλημα, εστιάζοντας στις εκτιμήσεις για σημαντική επιβράδυνση του πληθωρισμού, που θα απομακρύνει το ενδεχόμενο νέας αύξησης των επιτοκίων τους αμέσως προσεχείς μήνες.

Σε ανοδική τροχιά κινούνται σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και οι τιμές των ομολόγων της Ευρωζώνης. Στη Φρανκφούρτη ο DAX πραγματοποιεί άλμα +1,65%, ο γαλλικός CAC40 "ίπταται" στο +1,80%, ο FT100 του Λονδίνου κερδίζει 0,65%. Στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες κατέγραφαν αξιόλογα κέρδη το πρώτο δίωρο της συνεδρίασης, τα οποία όμως έχουν εξανεμιστεί. Τώρα κινούνται στα επίπεδα χθεσινού κλεισίματος, με οριακές μεταβολές.

Συνεχίζεται το ράλι των ομολόγων της Ευρωζώνης, με τις αποδόσεις να υποχωρούν κατά 10-14 μονάδες βάσης και τα ελληνικά να ακολουθούν την κούρσα. Ακόμη πιο χαμηλά η τιμή του φυσικού αερίου (-4,7% στα 68,9 ευρώ) και του αργού πετρελαίου (μπρεντ -2,5% στα 80 δολάρια).

Στο ΧΑ επανέρχεται στο προσκήνιο η πολιτική-εκλογική αβεβαιότητα, αν και η αγορά φαίνεται να έχει αποτιμήσει λίγο-πολύ τους κινδύνους και το ρίσκο. Η βραχυμεσοπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, αλλά η δυναμική εξαντλείται όσο ο ΓΔ πλησιάζει προς την αντίσταση των 950 μονάδων.

Μετοχές και δείκτες

Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια, αν και θεωρούν πιθανή μιά μικρή πρόσκαιρη διόρθωση όταν ο ΓΔ βρεθεί αντιμέτωπος με τις 950 μονάδες..

Προς το παρόν ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 943,3 μονάδες με οριακή μεταβολή -0,05%, έχοντας σημειώσει υψηλό ημέρας +0,62% στις 949,68 μονάδες.. 

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης χάνει 0,15% στις 2.284,6 μονάδες. Με θετικό πρόσημο ο δείκτης των mid caps (+0,17%).

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από -0,44% μέχρι +1,07% και τώρα βρίσκεται οριακά στο κόκκινο (-0,05%). Πειραιώς και Attica Bank  +0,9%,  Σχεδόν αμετάβλητες Eurobank, στο  κόκκινο Εθνική και Τρ. Ελλάδος (-0,3%), 

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips εντυπωσιάζει το άλμα της Βιοχάλκο (+4%) και της θυγατρικής της  ΕλβάλΧαλκόρ (+3,4%). Ακολουθούν ΟΛΠ +0,9%, Aegean και Quest +0,6%, ΕΛΠΕ και Μυτιληναίος +0,4%. 

Στον αντίποδα ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και Σαράντης -0,7%, Coca-Cola και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -0,5%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα