Αγορές

Χρηματιστήριο: Ψαλιδίστηκαν τα κέρδη, διατηρούνται οι προσδοκίες


Με ενθαρρυντικά μηνύματα κλείνει η εβδομάδα στις αγορές, καθώς οι χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται ανοδικά  σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, οι τιμές του πετρελαίου και άλλων βασικών εμπορευμάτων ενισχύονται, ενώ κεφάλαια μετακινούνται από το ασφαλές καταφύγιο των ομολόγων σε τίτλους μεγαλύτερου ρίσκου.
Καταλύτες το εκλογικό αποτέλεσμα στη Μ. Βρετανία - που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε ταχεία διευθέτηση των εκκρεμοτήτων με το Brexit - και η προκαταρκτική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για τερματισμό του εμπορικού πολέμου.
 Θετική εικόνα και στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου οι βασικοί δείκτες παραμένουν σε ανοδική τροχιά, επαναπροσεγγίζοντας τα υψηλά έτους και το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων.

Σκεπτικισμό για τη δυναμική της αγοράς προκαλεί το γεγονός ότι η προσφορά αυξάνεται όσο ο ΓΔ πλησιάζει τις 900 μονάδες, με αποτέλεσμα να ανακόπτεται η ανοδική κίνηση σ’ αυτά τα επίπεδα τιμών.
 Αυτό συνέβη και στη σημερινή συνεδρίαση, προκαλώντας γενικευμένη διολίσθηση μετοχών και δεικτών, με ψαλίδισμα των μεγάλων ενδοσυνεδριακών κερδών.

Παραμένει λοιπόν το στοίχημα υπέρβασης της ισχυρής αντίστασης που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή των 900 μονάδων. Νέες «επιθέσεις» αναμένονται την επόμενη εβδομάδα, ενώ η μεταβλητότητα θα αυξάνεται ενόψει του τριπλού κλεισίματος των Παραγώγων την Παρασκευή.

 Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης πήγε σήμερα μέχρι τις 897,44 μονάδες (+1,38%), γύρισε καθοδικά στις 887 (+0,20%) και τερμάτισε στις 891,08 με κέρδη 0,66%.
 Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης τερμάτισε +0,53% στις 2.243,57 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποίησε άλμα +2,45% και στη συνέχεια  διολίσθησε με αργό ρυθμό, φθάνοντας στο -0,41% πέντε λεπτά πριν από το κλείσιμο. Με αγοραστικές παρεμβάσεις «ανεσύρθη» και έκλεισε +1,06%.
Στο τραπεζικό ταμπλό πρώτη η Attica Bank  με +3,9%.  Εθνική +1,5%, Alpha +1,4%, Eurobank +0,7%,  Πειραιώς +0,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips η ΔΕΗ πήγε +5,6%, αλλά έχασε μεγάλο μέρος των κερδών της και περιορίστηκε σε +2,9%. Στην πρώτη θέση η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με +5%. Φουρλής +2,4%,  Σαράντης, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ και Cenergy 2,1%,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,7%.
Στο κόκκινο ΟΤΕ -1,6%, Βιοχάλκο, Motor Oil και Aegean -0,6%.