Αγορές

Χρηματιστήριο: Οι τραπεζικές μετοχές κράτησαν χαμηλά τους δείκτες


Οι τραπεζικές μετοχές ήταν σήμερα ο αδύναμος κρίκος της αγοράς και οι απώλειες τους κράτησαν χαμηλά τους βασικούς δείκτες. Ερωτηματικά για τη συνέχεια προκαλεί η υπερβάλλουσα προσφορά που εκδηλώθηκε στις μετασυνεδριακές δημοπρασίες, πιέζοντας χαμηλότερα τις τιμές κλεισίματος, με αποτέλεσμα ο τραπεζικός δείκτης να ¨γράψει" απώλειες -0,98%, ενώ ο ΓΔ διατήρησε θετικό πρόσημο (+0,30%).

Συναλλακτική άπνοια, χαμηλός τζίρος και διακυμάνσεις μικρού εύρους είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των τελευταίων συνεδριάσεων, που ενισχύουν την εκτίμηση ότι το ΧΑ μπαίνει σε φάση σταθεροποίησης-συσσώρευσης, αναζητώντας κατεύθυνση και νέες ισορροπίες.

 Ο ημερήσιος τζίρος ήταν σήμερα μόλις 58,2 εκατ. ευρώ, συν 1,1 εκατ. σε προσυμφωνημένες συναλλαγές πακέτων. Εμφανής η απουσία ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων,που δίνουν συχνά τόνο και κατεύθυνση στην αγορά.

Πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων τηρούν τις τελευταίες μέρες στάση αναμονής και περιορίζονται σε επουσιώδεις κινήσεις αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων, αποφεύγοντας την ανάληψη πρόσθετου βραχυχρόνιου ρίσκου.

 Η στάση τους υπαγορεύεται και από το κλίμα που επικρατεί στις μεγάλες διεθνείς αγορές,όπου παρατηρείται αυξημένη μεταβλητότητα και το ρίσκο έχει αυξηθεί. Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα ενδοσυνεδριακά κέρδη εξανεμίστηκαν (DAX +0,25%), ενώ στη Wall Street ο Dow Jones και ο S&P500 κινούνται οριακά στο κόκκινο.

Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι οι αγορές δεν έχουν βρεί σημεία ισορροπίας μετά τα μέσα Ιουλίου και ότι είναι ορατός ο κίνδυνος διόρθωσης.

Στο ΧΑ είναι εμφανής η απουσία καταλυτών που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν κλίμα και τάση.

Μετοχές και δείκτες

Τόνο και κατεύθυνση στις συναλλαγές στο ΧΑ συνεχίζουν να δίνουν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων. Ομως οι ισορροπίες δεν έχουν αποκατασταθεί και το στοίχημα για την πορεία της αγοράς σε βραχυχρόνιο ορίζοντα παραμένει ανοιχτό.

Προς το παρόν ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται αντιμέτωπος με το ψυχολογικό όριο των 1.300 μονάδων. Σήμερα πήγε μέχρι τις  1.302,40 μονάδες σημειώνοντας υψηλό ημέρας +0,50 και σημείωσε χαμηλό ημέρας -0,46% στις 1.289,95 μονάδες.Τερμάτισε στις 1.299,76 με άνοδο 0,30%.

. Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισε 0,25% κλείνοντας στις 3.150,37 μονάδες. Ανοδο 0,42% σημείωσε ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +0,28% και τερμάτισε στο απόλυτο χαμηλό ημέρας, με απώλειες 0,98%, δεχόμενες ισχυρές πιέσεις στα call auctions. Πρώτη σε απώλειες η Εθνική με -1,7%. Eurobank -1,1%, Alpha και Τρ. Ελλάδος-1%. Αμετάβλητες Πειραιώς και Attica Bank.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισαν Μυτιληναίος +4,3%, Autohellas +3,2%, Βιοχάλκο +2,1%. Ακολούθησαν Ελλάκτωρ +1,7%, Motor Oil και ΔΕΗ +1,2%, Τιτάν +1%, Cenergy και ΕλβάλΧαλκόρ  +0,7%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν Σαράντης -1,9%, ΟΤΕ -1,3%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -0,6%, ΤΕΝΕΡΓΑ -0,4%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα