Αγορές

Χρηματιστήριο: Μιά "γεύση" από διόρθωση, με κόκκινο ταμπλό


Ηταν ένα υπερβολικό "ξέσπασμα" μετά από μια μακρά πορεία συσσώρευσης, ή η απαρχή μιας πραγματικής διόρθωσης;  Απαντήσεις για τη σημερινή "βουτιά" της χρηματιστηριακής αγοράς δεν υπάρχουν. Ούτε βέβαια μπορεί να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις ως προς την περαιτέρω πορεία σε βραχυχρόνιο ορίζοντα.

Με υποτονική συναλλακτική κίνηση τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης και μεγάλο όγκο στη συνέχεια, η αγορά πήρε σήμερα σαφή καθοδική κατεύθυνση. Οι βασικοί δείκτες έχασαν περίπου 2%, ενώ 8 στις 10 μετοχές κατέγραψαν απώλειες.

 Η εικόνα της συνεδρίασης δείχνει ότι  το ΧΑ μπήκε σε ένα καθοδικό σπιράλ αυτοτροφοδοτούμενης πτώσης. Αύριο η εικόνα μπορεί να είναι  διαφορετική, αλλά το μήνυμα στην αγορά έχει περάσει: Πριν από την επόμενη μεγάλη ανοδική κίνηση ο ΓΔ θα δοκιμάσει χαμηλότερα επίπεδα, αναζητώντας μια πρώτη στήριξη στις 1.395-1.385 μονάδες.

Λείπουν οι καταλύτες

 Σημαντικές πιέσεις μπορεί να προέλθουν από κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Τον Μάρτιο το ΧΑ σημείωσε οριακά αρνητική επίδοση, αλλά στο πρώτο φετινό τρίμηνο οι αποδόσεις είναι υψηλές-και πολύ μεγαλύτερες στη διάρκεια του τελευταίου πενταμήνου.

Εντονη μεταβλητότητα αναμένεται τις επόμενες μέρες. Σημαντική παράμετρος για την πορεία του ΧΑ θα είναι και η πορεία των μεγάλων διεθνών αγορών, που κινούνται σε τεντωμένο σχοινί κοντά στα ιστορικά υψηλά τους.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει αυτή την περίοδο κάποιος θετικός ή αρνητικός καταλύτης που θα μπορούσε να "σπρώξει" τις αγορές στη μία ή στην άλλη κατεύθυνση.

 Στο ΧΑ καταλύτες διαμόρφωσης κλίματος και προσδοκιών παραμένουν οι εξελίξεις στον επιχειρηματικό χώρο, τα αποτελέσματα των μεγάλων εισηγμένων και οι προβλέψεις για υψηλές μερισματικές αποδόσεις.

Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν φαίνεται ότι η αγορά προτιμά να δει "το ποτήρι μισοάδειο"  και τα στοιχήματα υπέρ της διόρθωσης αυξάνονται. Ως προς το κλίμα και τη δυναμική που διαμορφώνεται, ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η προσφορά αυξανόταν σήμερα,όσο οι δείκτες πήγαιναν πιο χαμηλά. Ο τζίρος ήταν 106,9 εκατ. ευρώ, συν 14,1 εκατ. σε πακέτα -σύνολο 131 εκατ.

O Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με +0,10% στις 1.423,72 μονάδες και σημείωσε χαμηλό ημέρας  -2,19% στις 1.391,13 μονάδες. Εκλεισε στις 1.393,84 με απώλειες 2%.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 1,91%, κλείνοντας στις 3.355,01 μονάδες. "Βουτιά" -3,13% πραγματοποίησε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

 Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε από +0,57% μέχρι -2,66% και τερμάτισε με απώλειες 2,08%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Alpha -3,1%, Πειραιώς -2,8%,  Εθνική -1,9%, Eurobank -1%, Oρtima -0,5%, Τρ. Ελλάδος -0,3%. Αμετάβλητη η Attica Bank

Στο ταμπλό των blue chips με θετικό πρόσημο έκλεισαν μόνο οι ΟΤΕ +1%, ΤΕΝΕΡΓΑ +0,5% και Jumbo +0,2%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν οι Ελλάκτωρ -5,7%, Aegean -4,3%, Βιοχάλκο -4,2%, Coca Cola και ΕλβάλΧαλκόρ -3,7%, Μυτιληναίος -3,4%. ΕΥΔΑΠ -3%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα