Αγορές

Χρηματιστήριο: "Κλείδωσαν" το δώρο Πάσχα


Οι εσπευσμένες ρευστοποιήσεις στο τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης του ΧΑ εξανέμισαν τα αξιόλογα ενδοσυνεδριακά κέρδη, αφήνοντας μόνον τις μετοχές των τριών συστημικών τραπεζών και του ομίλου Βιοχάλκο να "υπερασπιστούν" τους βασικούς δείκτες. Η τελική εικόνα στο ταμπλόκαιοι μεταβολές των δεικτών στο κλείσιμο δεν αντικατοπτρίζουν τη δυναμική της αγοράς,που παραμένει ανοδική.

Προτιμώντας να περάσουν ανέμελα τις γιορτές του Πάσχα, χωρίς χρηματιστηριακές σκοτούρες, πολλοί επενδυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων στο ΧΑ έσπευσαν να ρευστοποιήσουν την τελευταία στιγμή, πιέζοντας χαμηλότερα τις τιμές. Ετσι ο ΓΔ και ο FTASE25 τερμάτισαν σε χαμηλά ημέρας, δημιουργώντας  ψευδείς εντυπώσεις

Η δυναμική που εμφάνισε τις προγούμενες μέρες η αγορά διατηρείται, οι προσδοκίες παραμένουν ισχυρές, αισιόδοξες προβλέψεις διατυπώνονται  για τη συνέχεια.

Στη διαμόρφωση θετικού κλίματος και στην αναθέρμανση των προσδοκιών  συμβάλλουν οι αναβαθμίσεις και οι εκθέσεις-αναλύσεις διεθνών οίκων, που βλέπουν θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία και συνιστούν τοποθετήσεις στο ΧΑ, με έμφαση στις τράπεζες.

 Αναμενόμενη η "καθίζηση" της μετοχής της Τρ. Πειραιώς (-11,4% σήμερα) μετά το υπερβολικό - για τα δεδομένα της ΑΜΚ - "φούσκωμα" της, δεν προβληματίζει πλέον την αγορά, καθώς θεωρείται λογικό να προσεγγίσει προς την τιμή διάθεσης των νέων τίτλων. Αυτό προεξοφλείται ήδη στα Παράγωγα,όπου το ΣΜΕ Ιουνίου παρέμεινε για τέταρτη κατά σειρά συνεδρίαση "κλειδωμένο" στο limit down, χωρίς συναλλαγές.

 Το νέο στοιχείο στον κλάδο είναι η έμμεση (περαιτέρω) "κρατικοποίηση" της Attica Bank, με ενεργοποίηση του "νόμου Χαρδουβελη", που προβλέψει αναγκαστικά ΑΜΚ με μετοχοποίηση απαιτήσεων από αναβαλλόμενο φόρο, εάν κάποια τράπεζα εμφανίσει ζημίες.

Εν αναμονή διευκρινίσεων και πληρέστερης ενημέρωσης των επενδυτών, η μετοχή της Attica Bank ετέθη προσωρινά εκτός  διαπραγμάτευσης, ενώ υποχωρούσε κατά 14,7%. Επανερχόμενη στο ταμπλό, κλείδωσε  στο limit down (-30%), χάνοντας ό,τι είχε κερδίσει χθες (+30%).

Μετοχές και δείκτες

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια, εκτιμώντας ότι η ανοδική κίνηση θα συνεχισθεί την επόμενη εβδομάδα - εάν δεν έχει αλλάξει έως τότε το κλίμα στις διεθνείς αγορές.

 Αυξανόμενη μεταβλητότητα αναμένεται, καθώς ο ΓΔ θα δοκιμάζει πάλι την αντοχή της πρώτης αντίστασης στην περιοχή των 925 μονάδων.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 919,05 μονάδες (+0,95%). Διολισθαίνοντας ταχύτατα το τελευταίο ημίωρο,έκλεισε στις 910,37 με μηδενική μεταβολή.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε μικρή άνοδο 0,18%, τερματίζοντας στις 2.212,68 μονάδες..

O τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +2,17% και τερμάτισε με κέρδη 1,54%. Εθνική +2%, Alpha +1,9%, Eurobank +1,5%. Στο κόκκινο Πειραιώς -11,4%, Attica -30%, Ελλάδος -0,9%.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips Τιτάν +2%, ΕΧΑΕ +1,6%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1,3%,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1%, ΟΠΑΠ +0,5%.

Στο κόκκινο ΕΥΔΑΠ -4,4%, Ελλάκτωρ -3,6%, Aegean -1,7%,  ΟΤΕ -1,3%, Μυτιληναίος , Βιοχάλκο και ΕΛΠΕ -1%. 

 Στα mid caps ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ +3,8%, Cenergy +3,3%, Quest +1,7%, Κρι-Κρι +1,6%, BriQ +1,3%. Στον αντίποδα Intracom -5,4%, Αβαξ -2,7%, Ολυμπιακή Τεχνική -2,5%, Profile -2%..