Αγορές

Χρηματιστήριο: Κάλλιο πέντε και στο χέρι


Ρευστό σκηνικό διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο και οι βασικοί δείκτες έχουν πάρει ανοδική κατεύθυνση, μετά από έντονες διακυμάνσεις. Ομως η αγορά δεν φαίνεται να διαθέτει την αναγκαία δυναμική για μία ισχυρή κίνηση υπέρβασης των αντιστάσεων, που θα έφερνε τον ΓΔ στα υψηλά έτους – και υψηλότερα.

Μάλλον αρνητική η επίδραση από τις ευρωπαϊκές αγορές, όπου επικρατεί μεταβλητότητα, καθώς δεν έχουν εκλείψει οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και για την πορεία των τιμών του πετρελαίου, που μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά  την παγκόσμια οικονομία και τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Στο ΧΑ ένα από τα «καλά νέα» είναι η μεγάλη επιτυχία της ομολογιακής έκδοσης του ΟΤΕ, ο οποίος άντλησε 500 εκατ. ευρώ με μόλις 0,875%, εκδίδοντας 7ετή ομόλογα.

Το ενδιαφέρον στρέφεται σήμερα  στο road show του Λονδίνου, όπου εκπρόσωποι του ΧΑ και εισηγμένων εταιρειών θα παρουσιάσουν σε ξένους θεσμικούς επενδυτές τις προοπτικές της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.
Ενθαρρυντική ένδειξη η παρατηρούμενη  σταδιακή μείωση των shots θέσεων από επιθετικά χαρτοφυλάκια, που συνεχίζουν πάντως να στοιχηματίζουν σε υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών.
 Οι επιλογές τους μπορεί να γίνουν σαφείς μετά το κλείσιμο των Παραγώγων την Παρασκευή, που θα αποτελέσει χρονικό ορόσημο και  αφετηρία  νέου κύκλου στη χρηματιστηριακή αγορά.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με θετικά πρόσημα και οι δείκτες κινήθηκαν ανοδικά την πρώτη ώρα των συναλλαγών. Στη συνέχεια μπήκαν σε τροχιά διολίσθησης. Το τελευταίο ημίωρο ανακάμπτουν και τώρα βρίσκονται σε υψηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται περί 869,5 μονάδες, με κέρδη 0,90%. Περίπου 1,10% κερδίζει ο FTSE25, στις 2.157 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε +1,21% και τώρα διατηρεί κέρδη της τάξεως του 0,80% Εθνική +1,7%,  Alpha +1,2%, Πειραιώς +0,8%, Attica +0,3%. Αμετάβλητη η Eurobank.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips ξεχωρίζουν ΔΕΗ +3,7%, Jumbo +2,8%, Coca-Cola +2,7%,  ΟΛΠ και Σαράντης +2%, Aegean +1,8%.

Στον αντίποδα Lamda -1%, Ελλάκτωρ -0,7%, ΟΠΑΠ -0,4%.

Διαβάστε επίσης