Αγορές

Χρηματιστήριο: Κάλλιο 5 και στο χέρι - Απώλειες σε Ευρώπη και Wall Street


Τα γρήγορα κέρδη του μετεκλογικού μινι ράλι γίνονται τώρα δέλεαρ για ρευστοποιήσεις, που πιέζουν χαμηλότερα τις τιμές και οδηγούν τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε καθοδική τροχιά. Οι εισροές κεφαλαίων συνεχίζονται με επιβραδυνόμενο ρυθμό, δεν είναι όμως αρκετές για να απορροφηθεί η προσφορά από τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ και αναλυτές  εκτιμούν ότι η αγορά δεν έχει μπει ακόμη σε φάση διόρθωσης, αλλά θα αναζητήσει ισορροπίες στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, πριν ξεκινήσει η επόμενη ανοδική κίνηση που θα οδηγήσει τον ΓΔ σε νέα υψηλά 9ετίας.

Τις επόμενες μέρες θα φανεί αν η ανάσχεση της ανοδική τάσης και η μικρή υποχώρηση των τιμών θα εκληφθούν από διαχειριστές χαρτοφυλακίων ως ευκαιρία τοποθετήσεων, ή θα προκαλέσουν αύξηση της προσφοράς και περαιτέρω πιέσεις.

Μία πρώτη ένδειξη των "διαθέσεων" είναι η αύξηση των ανοιχτών θέσεων που σημειώθηκε χθες στα Παράγωγα,ενώ τη Δευτέρα προηγήθηκαν εσπευσμένες κινήσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση, που έδωσαν ώθηση στην αγορά..

Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές, που κάλυψαν σήμερα περίπου το 60% του συνολικού τζίρου.

Αρνητική η επίδραση από τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, που κινούνται σε τροχιά διόρθωσης.Κατά 1,90% υποχωρεί ο DAX στη Φρανκφούρτη, περίπου 1,75% χάνουν ο γαλλικός CAC40 και ο FT-100 του Λονδίνου, ενώ στη Wall Street ο Dow Jones υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 0,85%.

Θετική εικόνα διαμορφώθηκε στην αγορά ομολόγων, όπου τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα ενισχύονταν νωρίτερα και οι αποδόσεις τους κινούνταν πτωτικά. Στο 3,87% η απόδοση του 10ετούς.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε σε λίμα επιφυλακτικότητας, με εναλλαγές προσήμων. Στη συνέχεια επικράτησαν οι πωλητές και οι δείκτες βυθίστηκαν γρήγορα.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε από -0,20% μέχρι -1,24% και έκλεισε με απώλειες 1,12% στις 1.191,83 μονάδες. Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 1,56%, κλείνοντας στις 2.913,83 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό ημέρας -3,13% και έκλεισε με -2,96%. Με θετικό πρόσημο μόνον η Attica Bank (+2%). . Στον αντίποδα Eurobank -4%, Εθνική και Alpha -2,7%, Πειραιώς -1,8%. Αμετάβλητη η Τρ. Ελλάδος.

 Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips εντυπωσίασε η Quest  με άλμα +9,3%. Ακολούθησαν Aegean +3,5%, Ελλάκτωρ +3,1%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,8%, ΤΕΝΕΡΓΑ +0,5%, Στο κόκκινο όλες οι υπόλοιπες μετοχές.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν ΕλβάλΧαλκόρ -5,6%, Μυτιληναίος -3%,  Motor Oil  -2,4%, Τιτάν -2,2%, ΕΥΔΑΠ -1,2%, Βιοχάλκο -1%, Lamda, Jumbo και ΟΛΠ -0,8%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα