Αγορές

Χρηματιστήριο: Η… «αφρίζουσα» Coca-Cola απέτρεψε την πτώση


Μετά από δύο ανοδικές συνεδριάσεις με αξιόλογα κέρδη στις τράπεζες και σε βιομηχανικά blue chips, η ανοδική δυναμική φαίνεται ότι εξαντλείται και το χρηματιστήριο βρίσκεται πάλι στο μεταίχμιο μεταξύ διόρθωσης και σταθεροποίησης.

Σήμερα οι βασικοί δείκτες απέφυγαν το αρνητικό πρόσημο χάρις στη μεγάλη άνοδο της Coca-Cola (+4,9%), που είναι η μετοχή με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη σύνθεση τους και έχει το μεγαλύτερο με το μεγαλύτερο «ειδικό βάρος» στο ΧΑ, λόγω υψηλής κεφαλαιοποίησης.
 Όμως η… «αφρίζουσα» Coca-Cola δεν αρκεί για να αντέξει η αγορά – και πολύ περισσότερο για να παραμείνει σε τροχιά ανάκαμψης. Βλέποντας τις ευρωπαϊκές αγορές να πελαγοδρομούν και τη Wall Street αναποφάσιστη για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει, οι βραχυχρόνιοι παίκτες προτιμούν να κατοχυρώσουν κέρδη στη λογική του «κάλλιο πέντε και στο χέρι».
Αναλυτές επισημαίνουν ότι η αγορά βρίσκεται τεχνικά σε σταυροδρόμι, καθώς ο ΓΔ κινείται σε περιοχή όπου θα κριθεί αν μπορεί να συνεχίσει ανοδικά, ή θα γυρίσει πρόσκαιρα σε διορθωτική τροχιά.

Στο εσωτερικό μέτωπο, μετά την όξυνση του πολιτικού κλίματος που προκάλεσε το πόρισμα της Εξεταστικής για τα σκάνδαλα στην υγεία, η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου για τις σχέσεις κράτους-Εκκλησίας εκτιμάται ότι δίνει «πόντους» στην κυβέρνηση, ενισχύοντας την πολιτική σταθερότητα  - που αποτελεί πάντα ζητούμενο για τις αγορές.

Θετική η επίδραση και από τα αποτελέσματα 9μήνου μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων, που δείχνουν ότι πολλοί κλάδοι έχουν αφήσει προ πολλού το κάτω μέρος της καμπύλης και βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης.

Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης υπερκέρασε σήμερα ασθενείς βραχυχρόνιες αντιστάσεις, φθάνοντας ενδοσυνεδριακά στις 649,38 μονάδες (+1,35%). Εκεί συνάντησε αντίσταση, επιβεβαιώνοντας το βασικό σενάριο τεχνικής ανάλυσης. Διολισθαίνοντας στη συνέχεια με διακυμάνσεις, κατέληξε στις 640,67 μονάδες, κλείνοντας με ανεπαίσθητη μεταβολή -0,01%.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,69% στις 1.692,54 μονάδες, χάρις στους πόντους που του απέφερε η από την Coca Cola.

Ο τραπεζικός δείκτης  πήγε αρχικά +2,49% και εν συνεχεία διολίσθησε. Τερμάτισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, με απώλειες 1,96%. Με θετικό πρόσημο η Πειραιώς (+3,1%) και η Εθνική (+0,8%). Με τις μεγαλύτερες απώλειες η Alpha (-3,5%). Eurobank -2%, Attica -1%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips πέραν της Coca Cola  ελάχιστες μετοχές κατέγραψαν κέρδη. Motor Oil +1,5%, Μυτιληναίος +1%,  ΟΤΕ +0,3%.

Στον αντίποδα  ΔΕΗ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -2,3%, ΕΛΠΕ και Jumbo -2%, Σαράντης -1,7%, ΕΥΔΑΠ -1,5%, Grivalia -1%, Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ και Aegean -0,9%.

 

 

Διαβάστε επίσης