Αγορές

Ανοδικά το ΧΑ, έπιασε τις 850 μονάδες ο ΓΔ, τράπεζες +3,5%, ασανσερ η Πειραιώς


Με τις τραπεζικές μετοχές επικεφαλής της κούρσας - ερήμην της Τρ. Πειραιώς - η χρηματιστηριακή αγορά παίρνει ανοδική κατεύθυνση, ξεπερνώντας τις ανησυχίες για την παρατεινόμενη έξαρση της πανδημίας που οδηγεί σε παράταση του lockdown και τους κραδασμούς που προκάλεσαν οι όροι της ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς.

"Καύσιμα" δίνουν οι εξελίξεις στον επιχειρηματικό χώρο, όπου εντείνονται οι διεργασίες και κυοφορούνται πολλά deals, με φόντο τις προοπτικές στη μετά-κορονοϊό εποχή και τα κονδύλια του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οι κλάδοι κατασκευών, ενέργειας, πληροφορικής και ο χρηματοπιστωτικός τομέας, όπου εντείνονται οι προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν δραστικά τα κόκκινα δανειακά χαρτοφυλάκια και να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση.

Αυξανόμενο αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται επίσης για μετοχές δυναμικών εταιρειών της μέσης και μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, που κινούνται τις τελευταίες μέρες ανοδικά με μεγάλο όγκο συναλλαγών

Τι προεξοφλούν τα Παράγωγα

Σημαντική παράμετρος για τη διαμόρφωση κλίματος στο ΧΑ παραμένει η "συμπεριφορά" της μετοχής της Τρ. Πειραιώς, που φαίνεται να έχει μπει σε... ασανσέρ, κινούμενη με μεγάλες διακυμάνσεις και εναλλαγές κατεύθυνσης. Σήμερα πήγε αρχικά -7,8%, γύρισε εν συνεχεία ανοδικά μέχρι +4,3% και τερμάτισε με απώλειες 5,7%. Ενδεικτικό των προβλέψεων για την περαιτέρω πορεία της, το γεγονός ότι το συμβόλαιο Ιουνίου στα Παράγωγα κινείται με discount 26%!

Μετά την ΑΜΚ της Πειραιώς, μιά άλλη εξέλιξη στον τραπεζικό τομέα μπορεί να αλλάξει τις επόμενες μέρες το χρηματιστηριακό κλίμα, προκαλώντας παράλληλα έντονες αντιπαραθέσεις σε πολιτικό επίπεδο: Είναι η αναμενόμενη απόφαση για πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο fund CVC με όρους "εκποίησης" - τίμημα τουλάχιστον 55% χαμηλότερο από την καθαρή θέση της εταιρείας, που είναι το πιο κερδοφόρο κομμάτι του ομίλου της Εθνικής.

Οι αντιδράσεις και η σκανδαλολογία θα επηρεάσουν ασφαλώς τη μετοχή της Εθνικής και γενικότερα την αγορά, που αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις αποφάσεις-επιλογές των τραπεζικών διοικήσεων και της κυβέρνησης που τις επικροτεί.

 Προς το παρόν το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές παραμένει ισχυρό και αποτυπώνεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό,με μεγάλο όγκο συναλλαγών..

Μετοχές και δείκτες

Ως θετική ένδειξη για τη δυναμική και τις προοπτικές της αγοράς ερμηνεύεται η επάνοδος του ΓΔ πάνω από τις 845 μονάδες, περιοχή που αποτελεί βραχυχρόνια αντίσταση.

 Ολοι οι βασικοί δείκτες έκλεισαν σήμερα στα υψηλά ημέρας, με ικανοποιητικό τζίρο και όγκο συναλλαγών. Ο συνολικός τζίρος ήταν 71,3 εκατ. ευρώ, συν  24,7 εκατ. σε προσυμφωνημένες συναλλαγές πακέτων

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 853,63 μονάδες (+1,98%) και τερμάτισε οριακά χαμηλότερα, στις 851,82 με άνοδο 1,76%.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδισε 1,95% κλείνοντας στις 2.050,87 μονάδες. Με θετικό πρόσημο 22 από τις 25 μετοχές του.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε πολύ κοντά στο απόλυτο υψηλό ημέρας, με κέρδη 3,52%. Εθνική +5,5%, Eurobank +4%, Τρ. Ελλάδος +3%, Alpha +1,8%. Στο κόκκινο Πειραιώς -5,7%, Attica -0,5%

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΑΔΜΗΕ +4,6%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +4,4%, ΕΥΔΑΠ +4%, ΕΧΑΕ και Φουρλής +2,7%, Τιτάν, +2,2%, ΕΛΠΕ +2%, Μυτιληναίος, Lamda και Jumbo +1,7%.  Στο κόκκινο Ελλάκτωρ -1,8% και Aegean -1,5%.

 Στα mid caps ξεχώρισαν δύο μετοχές του ομίλου Κόκκαλη: Intrakat +8,4%, Intracom +4,8%. Ακολούθησαν Profile +3,9%, Autohellas και Ικτίνος +3%, +3,5%, Πλαίσιο +2,7%.

  Στον αντίποδα  Κρι-Κρι -1,6%, Quest -0,5%, Cenergy -0,2%. ,

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα