Αγορές

Χρηματιστήριο: Εν αναμονή του επόμενου κύματος


Με θετικό πρόσημο έκλεισε η εβδομάδα στο ΧΑ, συντηρώντας τις προσδοκίες για περαιτέρω ανάκαμψη που θα δώσει ανάσα στα χαρτοφυλάκια και θα αναθερμάνει το αγοραστικό ενδιαφέρον. Όμως η συνολική εικόνα της αγοράς και η δυναμική που αποτυπώνεται στην πορεία των βασικών δεικτών δεν εμπνέουν ιδιαίτερη αισιοδοξία για τη συνέχεια. Αδύναμος κρίκος παραμένουν οι τράπεζες, ενώ καθοριστική παράμετρος για τη διαμόρφωση κλίματος και τάσης είναι οι επίδραση από τις διεθνείς αγορές.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η Wall Street κινούνται σήμερα σε τροχιά διολίσθησης, υπό το βάρος των εντυπώσεων που προκάλεσαν οι αμφίσημες εκτιμήσεις της Κομισιόν για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Στο ΧΑ οι δύο βασικοί δείκτες  σημείωσαν μικρή άνοδο περίπου 0,45% και σε εβδομαδιαία βάση καταγράφουν κέρδη της τάξεως 3,5%. Στο κόκκινο ο τραπεζικός δείκτης σήμερα (-1,45%), αλλά σε εβδομαδιαία βάση κερδίζει 5,70%.
Η εικόνα αυτή, συν ο ισχνός τζίρος και οι διακυμάνσεις, δείχνουν ότι η αγορά αναζητεί κατεύθυνση εν μέσω πληθώρας αβεβαιοτήτων κι ενώ η διεθνής χρηματιστηριακή συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή.

Στο επίκεντρο της προσοχής οι πολιτικές εξελίξεις και τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου των μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων, που δικαιολογούν αισιόδοξες προβλέψεις για την περαιτέρω πορεία και την εξέλιξη της κερδοφορία τους.

Στο ΧΑ θετική επίδραση είχαν σήμερα και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ, που αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Σε δεύτερη μοίρα περνούν τα ζητήματα των τραπεζών και των ενδεχόμενων κεφαλαιακών αναγκών τους.

Δύο λοκομοτίβες

Στο ταμπλό «εξαργυρώθηκαν» σήμερα τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των ΕΛΠΕ και η ολοκλήρωση πώλησης του «Υγεία» από την MIG στο επενδυτικό fund CVC Partners.

Η ημικρατική εταιρεία πετρελαίων ανακοίνωσε νέα ρεκόρ εξαγωγών και κερδοφορίας, καθώς και τη διανομή προμερίσματος στους μετόχους. Αυτό έδωσε μεγάλη ώθηση στη μετοχή της (+5%), που λειτούργησε ως λοκομοτίβα της αγοράς.

Η ολοκλήρωση του deal για το «Υγεία» με τη μεταβίβαση των μετοχών του που έγινε σήμερα μέσω ΧΑ, «απογείωσε» τη μετοχή της MIG (+10,7%), η οποία εισπράττει τίμημα 204 εκατ. ευρώ και βελτιώνει τη χρηματοοικονομική της διάρθρωση.

Σε σταυροδρόμι

Αρνητική ένδειξη για το ΧΑ αποτελεί ο εξαιρετικά ισχνός τζίρος, που ήταν σήμερα μόλις 22,7 εκατ. ευρώ, υποδηλώντας στάση αναμονής εκ μέρους των ξένων funds.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι βασικοί δείκτες παραμένουν σε περιοχές αντιστάσεων, όπου θα κριθεί αν η αγορά έχει δυνάμεις να συνεχίσει με ένα νέο ανοδικό κύμα. Πάντως σε περίπτωση διόρθωσης εκτιμάται ότι τα περιθώρια είναι περιορισμένα – οι απώλειες σε βραχυχρόνιο ορίζοντα θα είναι περιορισμένες.

Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σήμερα με διακυμάνσεις, αλλάζοντας αρχικά πολλές φορές πρόσημο. Τερμάτισε με κέρδη 0,43% στις 643,42 μονάδες, έχοντας σημειώσει χαμηλό ημέρας -0,38% (στις 638,26 μονάδες) και υψηλό +0,84% ( (στις 646,03).
 Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,46% στις 1.700,29 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης  σημείωσε υψηλό +1,38% στο μέσον της συνεδρίασης και στη συνέχεια «βούτηξε» τερματίζοντας -1,45%, στα χαμηλά ημέρας. Με θετικό πρόσημο μόνο η Τρ. Ελλάδος (+1,2%). Στο κόκκινο Πειραιώς -4,3%, Εθνική -2,8%, Attica -2,4%, Eurobank -1,2%, Alpha  -0,5%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισαν τα ΕΛΠΕ (+5%). Ακολούθησαν ΟΤΕ +2,3%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ  +2%, Coca Cola και  Aegean +1,4%.
Στον αντίποδα Lamda και Jumbo -1,6%, Grivalia -1%, Φουρλής και Σαράντης -0,6%. 

Στα mid caps εντυπωσίασε η MIG, με  άλμα +10,7%, λόγω της πώλησης του «Υγεία».  Συνέχισε την κούρσα ο Ικτίνος με +7,4%. ΟΛΘ +6,2%, Νηρέας +1,5%.

Διαβάστε επίσης