Αγορές

Χρηματιστήριο: Εφοδος προς τις 900 μονάδες -Η σκυτάλη στις τράπεζες


Με τις τραπεζικές μετοχές επικεφαλής της κούρσας, το ελληνικό χρηματιστήριο μπαίνει στην 5η εβδομάδα ανόδου, "αψηφώντας" τις ανησυχίες και την αβεβαιότητα που προκαλεί στις διεθνείς αγορές το νέο ράλι της τιμής του φυσικού αερίου. Στα υψηλά ημέρας τερμάτισαν σήμερα όλοι οι βασικοί δείκτες. Κέρδη της τάξεως του 30% καταγράφει ο τραπεζικός δείκτης από τις 12 Ιουλίου, στο +14,5% ο ΓΔ,που διασπά διαδοχικές αντιστάσεις και προσεγγίζει το ψυχολογικό φράγμα των 900 μονάδων.

Μικρά κέρδη καταγράφουν σήμερα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο +0,3% κινείται ο γερμανικός DAX, περίπου 0,5% κερδίζει ο FT-100 του Λονδίνου. Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι αμερικανικές αγορές. Ο Dow Jones ενισχύεται οριακά (+0,2%), ο S&P500 βρίσκεται στο κόκκινο, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,8%. 

Εντείνονται οι πιέσεις στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης. Περίπου 9,5 μονάδες βάσης ανεβαίνουν οι αποδόσεις του γερμανικού και του γαλλικού 10ετούς, +12 μβ του ελληνικού (που διαμορφώθηκε σε 2,32%), +17 μβ του ιταλικού.

Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα. Η τιμή του φυσικού αερίου εκτοξεύθηκε νωρίτερα πάνω από τα 232 ευρώ κι έκλεισε στα 228 (+3,4%), ενώ ενισχύονται οι φόβοι ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει ελλείψεις τους προσεχείς μήνες και πολλές χώρες θα αναγκαστούν να επιβάλουν περιορισμούς στην κατανάλωσης αερίου και ρεύματος.

Το ελληνικό χρηματιστήριο φαίνεται ότι προτιμά να εστιάσει στα "καλά νέα", που αφορούν τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας (αυξημένα δημόσια έσοδα) και την πορεία της ελληνικής οικονομίας με κινητήρια δύναμη τον τουρισμό.

Μετοχές και δείκτες

Μετά τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών που έδωσαν τον τόνο στη συνεδρίαση της Παρασκευής, το αγοραστικό ενδιαφέρον ενισχύθηκε σήμερα και η συναλλακτική κίνηση είναι αυξημένη, με συνολικό τζίρο 56,7 εκατ. ευρώ..

Οι βασικοί δείκτες ξεκίνησαν από χαμηλά και πήραν γρήγορα ανοδική κατεύθυνση, τερματίζοντας στα απόλυτα υψηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 893,23 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,65% Κατά 1,93% ενισχύθηκε ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης τερματίζοντας στις 2.161,95 μονάδες. Ανοδο 0,39% σημείωσε ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποίησε άλμα +2,96%. Στην πρώτη θέη η Attica Bank (+8,4%), που ανακάμπτει λόγω των πληροφοριών ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της δεν θα υπερβούν τις προβλεπόμενες.. Πειραιώς  +5,2%, Alpha +4%, Eurobank +2,5%, Τρ. Ελλάδος +1,6%, Εθνική +1,5%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΤΕΝΕΡΓΑ +3,4%,  ΔΕΗ και Τιτάν +3,3%,  ΑΔΜΗΕ +3,1%, ΟΠΑΠ +3%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίος +2,6%, ΟΤΕ +1,7%, Βιοχάλκο +1,6%, ΕΛΠΕ και Lamda +1,4%. 

Με απώλειες μόνον οι  Motor Oil -1,1%, Ελλάκτωρ -0,7%, Aegean -6%, Coca-Cola  -0,2%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα