Αγορές

Χρηματιστήριο: Ανοδος με αγοραστικό πυρετό στα call auctions


Περιμένουν μεγάλη άνοδο στο χρηματιστήριο; Αυτή την  εντύπωση δημιουrγεί ο αγοραστικός πυρετός που επικράτησε στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης και στα call auctions, άλλαξαν χέρια "καραβιές" μετοχών και πραγματοποιήθηκε περίπου το 1/4 του ημερήσιου όγκου συναλλαγών.

Ποιοί αγόραζαν μανιωδώς και γιατί; Απαντήσεις και ερμηνείες μπορεί να προκύψουν τις επόμενες μέρες, ανάλογα με την πορεία  της αγοράς και με την εικόνα που θα διαμορφωθεί στο ταμπλό.

Κατά τα άλλα το ΧΑ συνέχισε σήμερα την αργή ανοδική του πορεία και οι δύο βασικοί δείκτες το έκλεισαν στα υψηλά ημέρας. Ο ΓΔ (+0,72%) πραγματοποίησε μάλιστα μεγάλο άλμα στο κλείσιμο, βελτιώνοντας την ημερήσια επίδοση του.

Ο τζίρος, που ήταν τις πρώτες ώρες απελπιστικά ισχνός, διαμορφώθηκε τελικά σε 80 εκατ. ευρώ, με επιπλέον  34,2 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες μεταβιβάσεις πακέτων.

Εντελώς διαφορετική εικόνα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια,που ξεκίνησαν με μικρές απώλειες, ανέκαμψαν στη συνέχεια και τις τελευταίες ώρες έχασαν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους . Ο CAC40 στο Παρίσι γύρισε από +0,75% σε οριακή μεταβολή, τα κέρδη του DAX περιορίστηκαν σε 0,30%.Εικόνα επιφυλακτικότητας στη Wall Street, όπου ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,60%, ενώ ο S&P500 σημειώνει οριακή μεταβολή - όπως και ο Nasdaq.

Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία,που διέψευσε όλες τις δημοσκοπήσεις και τα προγνωστικά, δεν προκάλεσε το αναμενόμενο σοκ στις αγορές-ούτε καν τις επηρέασε σημαντικά. Ο μεγάλος κίνδυνος απεφεύχθη, αλλά η πολιτική αβεβαιότητα διατηρείται και τα χρηματιστήρια δεν θα μπορέσουν να την αγνοήσουν στη συνέχεια.

 Θετική εικόνα στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης. Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς υποχωρεί κατά 4 μβ, του γερμανικού -1,5 μν, του ελληνικού 2,5 μβ.

 Μετοχές και δείκτες

 Αισιοδοξία επικρατεί στο χρηματιστήριο. Ενθαρρυντική ένδειξη για τη δυναμική της αγοράς το γεγονός ότι ο ΓΔ διέσπασε δύο διαδοχικές αντιστάσεις και κινείται πλέον στην περιοχή των 1.450 μονάδων, προσεγγίζοντας με αργά βήματα την επόμενη αντίσταση,που οριοθετείται στις 1.457 μονάδες.

Σήμερα οι βασικοί δείκτες σημείωσαν χαμηλά ημέρας το πρώτο δεκάλεπτο και εν συνεχεία κινήθηκαν ανοδικά με αργούς ρυθμούς.
Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό -0,41% στις 1.434,57 μονάδες και τερμάτισε στο απόλυτο υψηλό ημέρας, στις 1.450,92 μονάδες με άνοδο 0,72%.
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισε 0,64% κλείνοντας στις 3.539,64 μονάδες. Στο +0,70% ο δείκτης των mid caps
 Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από -0,57% μέχρι +0,78% και  τερμάτισε +0,40%. Πειραιώς +1,7%, Alpha και Optima +1,5%, . Αμετάβλητες η Attica Bank και η Τρ. Ελλάδος.  Στο κόκκινο Εθνική -0,5%, Eurobank -0,3%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν Τιτάν +3,8%, ΟΤΕ και Jumbo +1,9%, ΕΛΠΕ +2,8%, Motor Oil +1,6%, Coca-Cola και ΔΕΗ +1,2%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Autohellas +1%..

Με απώλειες ΤΕΝΕΡΓΑ -1,8%, Cenergy -1,6%, Μυτιληναίος -0,9%, Σαράντης -0,3%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα