Πολιτική

Χρηματιστήριο: Ανοδική αντίδραση με βοήθεια από τις Βρυξέλλες


Εντυπωσιακή μεταστροφή κλίματος  και αλλαγή σκηνικού προκκάλεσε η παρέμβαση της Κομισιόν υπέρ των ελληνικών τραπεζών, προς απόκρουση των απαιτήσεων του ΔΝΤ για κεφαλαιακούς ελέγχους και πιθανή νέα ανακεφακεφαλαιοποίηση. Μετά τη δήλωση εκπροσώπου του Μοσκοβισί ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση, οι τραπεζικές μετοχές του ΧΑ ανέκαμψαν θεαματικά και ο κλαδικός τους δείκτης έκλεισε κοντά στο υψηλό ημέρας.

Η αλλαγή κλίματος ήταν συνολική στην αγορά, καθώς εξέλιπε η βασική ανησυχία που προκάλεσε την αργή καταβύθιση των τελευταίων ημερών. Την ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών ακολούθησαν και πολλά άλλα blue chips, καθώς και μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ το αγοραστικό ενδιαφέρον αναθερμάνθηκε.

Την τελευταία ώρα της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης "γύρισε" από το χαμηλό ημέρας (0,45%) και τερμάτισε με θετικό πρόσημο, στο +0,49%.

Αυτό όμως δεν προδικάζει τη συνέχεια  στην αγορά. Η υποτονική συναλλακτική κίνηση και ο χαμηλός τζίρος υποδηλώνουν ότι τα μεγάλα χαρτοφυλάκια τηρούν στάση αναμονής, αποφεύγοντας κινήσεις με βραχυχρόνιο ρίσκο. Η ανησυχία για τις τράπεζες "καλμάρει" με την παρέμβαση της Κομισιόν, αλλά το θέμα δεν κλείνει οριστικά και θα επανέλθει στο προσκήνιο κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Παράλληλα υπάρχει αβεβαιότητα για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης  και για το πότε θα ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση. Θέματα αιχμής που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές εμπλοκές και καθυστερήσεις δεν περιλαμβάνονται στην ατζέντα. Καθώς όμως το ΔΝΤ δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, διατυπώνονται πολλά σενάρια και εκφράζονται φόβοι ότι τουλάχιστον στα εργασιακά θα δοθεί μάχη. Σχεδόν βέβαιο θεωρείται επίσης ότι το Ταμείο θα ζητήσει πρόσθετα μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί το 2018 ο φιλόδοξος δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Αναλυτές εκτιμούν ότι υπ' αυτές τις συνθήκες το βραχυχρόνιο ρίσκο έχει αυξηθεί στο ΧΑ. Η μεταβλητότητα θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο στις επόμενες συνεδριάσεις, ώσπου να επιβεβαιωθεί η διάσπαση ή η ισχύς της στήριξης στην περιοχή των 810 μονάδων.

Με τη σημερινή ενδοσυνεδριακή αντίδραση που έφερε τον ΓΔ στις 812,85 μονάδες, αυτή η στήριξη παραμένει ενεργή, αν και διασπάσθηκε χθες. Το ζήτημα είναι να αντέξει τις επόμενες μέρες και να αποτελέσει ισχυρή βάση ανάκαμψης στο εγγύς μέλλον.

Ο FT25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης τερμάτισε +0,46% στις 2.138,75 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης που πήγε +1,82% την πρώτη ώρα της συνεδρίασης και εν συνεχεία βυθίστηκε στο -0,53%. έκλεισε +1,57%, στο υψηλό ημέρας. Πρώτη σε απόδοση η Εθνική (+2,2%). Alpha +2%, Eurobank και Attica +1,2%, Πειραιώς +0,2%.

 Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών blue chips ξεχώρισε η Βιοχάλκο με +2,5%. Aegean +1,9% ΕΛΠΕ +1,3%, Μυτιληναίος και ΔΕΗ +1%. Στον αντίποδα Lamda -1,6%, Φουρλής -1,2%, ΟΤΕ -1%.

Στη  μεσαία κεφαλαιοποίηση λίγες μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, ελλά με ελάχιστες συναλλαγές. Με τις μεγαλύτερες απώλειες Πλαίσιο -1.9%, Intralot -1,7%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις