Αγορές

"Βαρίδι" οι τράπεζες στο χρηματιστήριο - Ασταθείς ισορροπίες


Η τιμή του φυσικού αερίου "καλπάζει" στα 163 ευρώ,  το πετρέλαιο παραμένει στα ύψη, τα ευρωπαϊκά ομόλογα βρίσκονται "στην πρέσα" και οι αποδόσεις τους ανεβαίνουν αλματωδώς, τα χρηματιστήρια βαδίζουν σε τεντωμένο σχοινί. Στις ανησυχίες για το υψηλό κόστος ενέργειας, και τις αναμενόμενες νέες αυξήσεις επιτοκίων προστίθεται τώρα ο προβληματισμός για τη στάση της Γερμανίας και της Bundesbank όσον αφορά τα ελλείμματα στην Ευρωζώνη και την πρόθεση της ΕΚΤ να παράσχει στήριξη στα κρατικά χρεόγραφα των υπερχρεωμένων χωρών.

Μεικτή εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX να χάνει περίπου 0,50% και τον βρετανικό FT-100 να ενισχύεται κατά 1%, ενώ η Wall Street είναι σήμερα κλειστή, λόγω  εθνικής εορτής στις ΗΠΑ.

Εντονη μεταβλητότητα στο ΧΑ, που βρίσκεται σε αναζήτηση κατεύθυνσης και ισορροπιών. Οι βασικοί δείκτες τερμάτισαν με οριακές απώλειες. "Βαρίδι" αποδεικνύονται οι τραπεζικές μετοχές, που χάνουν περίπου 22% σε μηνιαία βάση, ενώ ο κλαδικός τους δείκτης υποχώρησε σήμερα κατά 1,72%.

 Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ότι ο ΓΔ προσεγγίζει την τεχνικά και ψυχολογικά κρίσιμη περιοχή των 800 μονάδων, που μπορεί να αποτελέσει βάση στήριξης και αφετηρία ανοδικής αντίδρασης.

.Μετοχές και δείκτες

Με απόντα τα μεγάλα αμερικανικά χαρτοφυλάκια λόγω της αργίας στη Wall Street η συναλλακτική κίνηση ήταν  υποτονική και ο συνολικός τζίρος ανήλθε σε μόλις 39 εκατ. ευρώ.

 Οι βασικοί δείκτες ξεκίνησαν με κέρδη και εν συνεχεία κινήθηκαν σε τροχιά διολίσθησης, σημειώνοντας χαμηλά ημέρας λίγα λεπτά πριν από τη λ΄ξη της συνεδρίασης.

 Ο Γενικός Δείκτης πήγε από τις 801,57 μονάδες (-0,52%) μέχρι τις 812,73  (+0,80%). Τερμάτισε στις 805,55 μονάδες, με ανεπαίσθητη μεταβολή -0,03%.
Ο FTASE-25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε οριακά (-0,07%) κλείνοντας στις 1.928,16 μονάδες. Ο FT40M των mid caps σημείωσε άνοδο 0,28%.
  Ο τραπεζικός δείκτης πήγε ανοδικά μέχρι +0,45%, βυθίστηκε εν συνεχεία μέχρι -4,23%, και έκλεισε υποχωρώντας κατά 1,72%. Με θετικό πρόσημο μόνον η Τρ. Ελλάδος (+1%). Στο κόκκινο Attica Bank -5,4%, Alpha -3,3%, Πειραιώς -2,5%, Eurobank -1,3%, Εθνική -0,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισε ο ΟΤΕ (+3%), ανακάμπτοντας μετά από ημέρες απωλειών. Ακολούθησαν Jumbo +2,1%, ΕΥΔΑΠ +2%, ΟΠΑΠ +1,7%, Σαράντης και ΟΛΠ +1,5%, Aegean +1,2%, ΔΕΗ +1%.

Στον αντίποδα Μυτιληναίος -3,6%, Βιοχάλκο και Lamda -1,9%, Τιτάν -1,1%, ΑΔΜΗΕ και ΤΕΝΕΡΓΑ -0,5%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα