Αγορές

Με θετικούς οιωνούς ξεκίνησε η χρονιά στα χρηματιστήρια


Θετική εικόνα  διαμορφώνεται στις αγορές, ενώ η επιφυλακτικότητα παραμένει το κυρίαρχο στοιχείο, καθώς οι βασικές αιτίες αβεβαιότητας δεν έχουν εκλείψει. Με ημερήσια κέρδη της τάξεως του 1% ξεκίνησαν τη χρονιά τα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης και του Παρισιού, στο +0,25% κινείται η Wall Street, άνοδο 0,75% σημειώνει ο Nasdaq.  Ανοδικά κινήθηκαν και οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, με τον ΓΔ να κλείνει +0,62%.

  Οι προσδοκίες αναμένεται να αποτυπωθούν στο ταμπλό τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου, εφ΄όσον βέβαια δεν υπάρξουν απροσδόκητες αρνητικές εξελίξεις που θα επιβαρύνουν το χρηματιστηριακό-επενδυτικό κλίμα διεθνώς.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο στο προσκήνιο βρίσκονται μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Ομως ο συνολικός τζίρος ήταν και σήμερα πολύ χαμηλός (25,1 εκατ. ευρώ), ένδειξη επιφυλακτικότητας και στάσης αναμονής από πλευράς των ξένων χαρτοφυλακίων. Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ και αναλυτές αναμένουν ότι τις επόμενες μέρες το αγοραστικό ενδιαφέρον θα ενισχυθεί, διαμορφώνοντας τάση και δίνοντας ανοδική δυναμική στο ΧΑ.

Μετά από μιά χρονιά μέτριων επιδόσεων όσον αφορά τους βασικούς δείκτες και τα blue chips, αλλά με υψηλές αποδόσεις στη μεσαία και μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση, στην ελληνική αγορά επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία. Οι αβεβαιότητες που ταλάνισαν επί πολλούς μήνες το ΧΑ και τα διεθνή χρηματιστήρια δεν έχουν εκλείψει, οι κίνδυνοι παραμένουν ορατοί, όλα τα ενδεχόμενα για τη συνέχεια είναι ανοιχτά. Ταυτόχρονα όμως είναι ορατή η προοπτική υπέρβασης της μεγάλης υγειονομικής κρίσης, που έχει σωρεύσει προβλήματα στην οικονομία και στις επιχειρήσεις, με πολλαπλές επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, στην καθημερινότητα των πολιτών και στα δημοσιονομικά.

Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν

 Προς το παρόν ο πήχυς των προσδοκιών τοποθετείται χαμηλά, παρά την αισιοδοξία που αποπνέουν οι αναλύσεις διεθνών οίκων και οι κυβερνητικές προβλέψεις για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που θα επιταχυνθεί με τις αναμενόμενες μεγάλες επενδύσεις όπου θα διοχετευθούν πακτωλοί κεφαλαίων από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
 Πέραν της πανδημίας, παράγοντες αβεβαιότητας και πηγές ανησυχιών παραμένουν το κόστος ενέργειας, οι ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις και η στάση των κεντρικών τραπεζών, που μπορεί να περιορίσουν τους επόμενους μήνες τη διοχέτευση ρευστότητας στις αγορές και να αυξήσουν εν συνεχεία το κόστος χρήματος.
 Στην ελληνική αγορά θα “μετρήσουν” επιπλέον και θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως  οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και το πολιτικό κλίμα που θα διαμορφωθεί, καθώς από τα μέσα του έτους θα μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο.

Προσδοκίες για January effect 

Προς το παρόν οι επενδυτές προσβλέπουν σε περαιτέρω βελτίωση του κλίματος, που θα επιτρέψει στην αγορά να αποκτήσει δυναμική και να κινηθεί ανοδικά, μετά από  εννιά μήνες συσσώρευσης.
Αναλυτές και επενδυτές ελπίζουν σε ένα January effect  στο ξεκίνημα της χρονιάς – μιά κίνηση εκτόνωσης μετά από την παρατεταμένη συσσώρευση.  Η κίνηση αυτή μπορεί να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη πάνω από το υψηλό της προηγούμενης χρονιάς, προς τις 950 μονάδες και υψηλότερα.
 Θα χρειαστεί βέβαια να υπερκεραστούν διαδοχικές αντιστάσεις, με πρώτο βήμα την υπέρβαση του ψυχολογικού φράγματος στις 900-910 μονάδες και επόμενο την κατάκτηση της περυσινής κορυφής στην περιοχή των 930.

Μετοχές και δείκτες

Η σημερινή εικόνα στο ταμπλό συνηγορεί σε αισιόδοξες προβλέψεις για  την πορεία της αγοράς σε βραχυχρόνιο ορίζοντα.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 900,66 μονάδες (+0,82%) και τερμάτισε στις 898,84 με κέρδη 0,62%. Ο FTASE25 των blue chips κέρδισε 0,56% στις 2.160,8,8 μονάδες.  Ανοδο 0,91% σημείωσε ο FT40M των mid caps,

Ο τραπεζικός σημείωσε υψηλό +1,17% και τελικά κράτησε μόνον το +0,33%. Στην πρώτη θέση η  Attica Bank, που γύρισε σε τροχιά ανάκαμψης (+3,6%) μετά τις μεγάλες απώλειες που υπέστη την προηγούμενη εβδομάδα. Με θετικό πρόσημο Eurobank +1,5%, Τρ. Ελλάδος +1,1%, Πειραιώς +0,8%, αμετάβλητη η Alpha. Στο κόκκινο η Εθνική με -1,1%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Ελλάκτωρ +3,1%, Aegean +2,4%, ΑΔΜΗΕ +2,3%,  ΟΤΕ και ΟΠΑΠ +1,7%, Jumbo +1,5%, ΟΛΠ, Τιτάν και Lamda +1,4%,  ΕΛΠΕ +1,3%, ΕλβάλΧαλκόρ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,1%.

Στο κόκκινο Σαράντης -1,6%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -1,3%, ΔΕΗ -1,1%, ΕΥΔΑΠ -0,8%, Coca-Cola -0,4%.

Στη μεσαία και τη μικρή κεφαλαιοποίηση τη μεγαλύτερη άνοδο με μεγάλο όγκο συναλλαγών κατέγραψαν οι ΑΝΕΚ +7,8%, Ξυλεμπορία +6,1%. Intracom +5,5%, Μοτοδυναμική  +4,6%,  MIG +4,5%,  Ιντρακάτ +4,1%, Frigoglass +4%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα