Αγορές

Ημιτελής απόπειρα ανάκαμψης στο χρηματιστήριο


Σε αναζήτηση νέων ισορροπιών βρίσκεται πάλι το ΧΑ, μετά τις σημαντικές απώλειες των προηγούμενων ημερών, που έφεραν τους βασικούς δείκτες  σε επίπεδα κρίσιμων στηρίξεων. Στην αγορά επικρατεί "κατήφεια" και υπάρχει προβληματισμός, που "μεταφράζονται" σε εξασθένιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, συρρίκνωση του ημερήσιου τζίρου και  απροθυμία ανάληψης ρίσκου.

Εντελώς διαφορετική εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου το κλίμα βελτιώθηκε σήμερα και οι δείκτες κινήθηκαν ανοδικά, εν αναμονή καλών νέων από τα μέτωπα της πανδημίας και των εταιρικών αποτελεσμάτων. Ενώ ο ΓΔ του ΧΑ "βάλτωνε" στα  επίπεδα χθεσινού κλεισίματος αναζητώντας κατεύθυνση, ο DAX  σημείωνε +2%. Κέρδη 1,4% στο Παρίσι, +0,4%  ο FTSE-100 στο Λονδίνο, οριακή άνοδο (+0,3%) του Dow Jones στη Wall Street.

Η ελληνική αγορά προσπαθεί να αποτιμήσει τη διαμορφούμενη κατάσταση στην οικονομία και στα δημοσιονομικά, όπου είναι εμφανείς οι επιπτώσεις της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων.

Μετά από τρεις μέρες πτώσης με συνολικές απώλειες κεφαλαιοποίησης περίπου 2,2 δισ. ευρώ, επενδυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων παραμένουν επιφυλακτικοί, αναμένοντας σαφέστερες ενδείξεις για την κατεύθυνση που θα πάρει το ΧΑ σε βραχυχρόνιο ορίζοντα.

Τον τόνο στις συναλλαγές δίνουν οι κινήσεις κατοχύρωσης βραχυχρόνιων κερδών και οι τοποθετήσεις χαρτοφυλακίων με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, που είχαν χάσει την τελευταία μεγάλη άνοδο και παίρνουν αργοπορημένα θέσεις.

Αντικείμενο  προβληματισμού οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, τα ανησυχητικά στοιχεία για ελλείμματα και χρέος, οι αβέβαιες προοπτικές σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους και η πιθανότητα νέου μεγάλου κύματος κόκκινων δανείων, που θα φορτώσουν προβλήματα στις τράπεζες.

Οι διεθνείς οίκοι που συναγωνίζονταν  τον τελευταίο καιρό σε “πλειοδοσία” προβλέποντας νέο ράλι, χαμηλώνουν τον πήχυ των προσδοκιών, εκτιμώντας ότι καθοριστική παράμετρος για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις θα είναι η πορεία της οικονομίας - ειδικότερα του τουρισμού - που θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας και των προγραμμάτων εμβολιασμού.

Η συνεδρίαση - Μετοχές και δείκτες

Στο πρώτο ήμισυ της συνεδρίασης οι δύο βασικοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά μετά από ένα ημίωρο ταλαντεύσεων. Αλλαγή σκηνικού σημειώθηκε από τις 14:00, όταν όλοι οι δείκτες μπήκαν σε τροχιά διολίσθησης, χάνοντας τελικά το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε από τις  761,70 μονάδες (-0,06%) μέχρι  τις 772,57 (+1,37%). Τερμάτισε στις 764,7 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,34%.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδισε 0,28% στις 1.820,86 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με +1,05%, βυθίστηκε στη συνέχεια μέχρι -0,96% και ανακάμπτοντας πήγε μέχρι +1,37%.  Εκλεισε τελικά με μικρά κέρδη 0,34%. (-0,22%). Με θετικό πρόσημο  Πειραιώς και Attica Bank (+0,8%). Στον αντίποδα Εθνική -2,3%, Ελλάδος -0,9%, Eurobank -0,7%, Alpha -0,3%

Στα εμποροβιομηχανικά blue chip ΑΔΜΗΕ +1,6%,  Σαράντης και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1,5%, Μυτιληναίος, Τιτάν και ΕΧΑΕ +1,1%, ΔΕΗ +1%, Coca-Cola, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ +0,8%.Στο κόκκινο μόνον 3 μετοχές: Ελλάκτωρ -3,5%, Lamda -0,8%,Βιοχάλκο -0,3%.

Διαβάστε επίσης