Αγορές

Κορονοϊός και στο χρηματιστήριο- Μεγάλες απώλειες- Τράπεζες -3,4%


Χαμηλό βαρομετρικό διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο, εν μέσω εντεινόμενης αβεβαιότητας για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και τις επιπτώσεις τους στην πορεία της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Τα μεγάλα κέρδη του τελευταίου διμήνου αποτελούν πλέον δέλεαρ για ρευστοποιήσεις, που οδηγούν χαμηλότερα τις τιμές των μετοχών και τους δείκτες. Σε σημείο καμπής η αγορά, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα  για τη συνέχεια. Θετική ένδειξη η παραμονή του ΓΔ πάνω από τις 800 μονάδες.

 Σε πτωτική κατεύθυνση κινούνται από την αρχή της συνεδρίασης όλοι οι δείκτες, με τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν σημαντικές απώλειες και όλα τα εμποροβιομηχανικά blue chips να βρίσκονται στο κόκκινο. Κατά 3,4% υποχωρεί ο τραπεζικός δείκτης, ενώ ο ΓΔ χάνει 1,7%. Αρνητική εικόνα και στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου οι βασικοί δείκτες (DAX, FTSE-100, CAC40) υποχωρούν κατά 0,5%.

Βασικός καταλύτης διαμόρφωσης κλίματος στις αγορές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Η παρατηρούμενη έξαρση του αριθμού κρουσμάτων σε πολλές χώρες επιτείνει τις ανησυχίες, διαλύοντας την αισιοδοξία που είχε καλλιεργηθεί με την έναρξη των εμβολιασμών.

Υφεση και κόκκινα δάνεια

Στην ελληνική αγορά αναζωπυρώνονται οι φόβοι ότι η παράταση των περιοριστικών μέτρων θα προκαλέσει περαιτέρω πλήγματα στην οικονομία, η οποία θα βρεθεί σε βαθιά ύφεση κατά το τρέχουν και το επόμενο τρίμηνο, ενώ θα απομακρύνεται η προοπτική ισχυρής ανάκαμψης.

Οι προβλέψεις αυτές προκαλούν προβληματισμό για τις "αντοχές" των επιχειρήσεων και για τις επιπτώσεις στις τράπεζες, οι οποίες προχωρούν σε τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων, αλλά θα έχουν να αντιμετωπίσουν νέο  κύμα μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων. Στο προσκήνιο επανέρχεται το σενάριο μεγάλων αυξήσεων κεφαλαίου, που καθιστά επιφυλακτικούς τους επενδυτές.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε με γρήγορη "βουτιά" των βασικών δεικτών. Ακολούθησε ασθενής ανοδική αντίδραση, που φαίνεται ότι εκτονώνεται. Η συναλλακτική κίνηση είναι τώρα υποτονική, ενώ την πρώτη ώρα πραγματοποιήθηκε μεγάλος τζίρος.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 801,95  μονάδες (-2,11%), και τώρα βρίσκεται στις 804,9 με απώλειες 1,75%.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 1,80% στις 1.1.915 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό -3,92%, και τώρα υποχωρεί κατά 3,35%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Εθνική -4,2%, Alpha  -3,7%, Πειραιώς -3,5%, Attica Bank -3,2%, Eurobank -2,3%.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν: Βιοχάλκο -3,5%, ΕΛΠΕ και Ελλάκτωρ -2,5%, Coca-Cola, ΟΤΕ και ΕΧΑΕ -2%,  ΔΕΗ, Φουρλής και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,7%.

 

Διαβάστε επίσης