Αγορές

Πτωτικά το χρηματιστήριο, μετά από 9 μέρες ανόδου


Μετά από 9 ανοδικές συνεδριάσεις κι ένα μεγάλο ράλι που "απογείωσε" τις τραπεζικές μετοχές, η τραπεζική αγορά εμφανίζει συμπτώματα κόπωσης και διάθεση διόρθωσης. Το αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει ισχυρό - απόδειξη η έντονη συναλλακτική κίνηση και ο μεγάλος τζίρος. Ομως προς το παρόν τον τόνο δίνουν οι κινήσεις κατοχύρωσης βραχυχρόνιων κερδών.

Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ και αναλυτές επισημαίνουν ότι με το παρατεταμένο ράλι του Νοεμβρίου οι στόχοι έχουν υπερκαλυφθεί. Οι ασικοί δείκτες και τα περισσότερα blue chips βρίσκονται ήδη σε υπεραγορασμένα επίπεδα, που δικαιολογούν μιά διορθωτική κίνηση σημαντικού εύρους.Το βάθος και η χρονική της διάρκεια θα εξαρτηθούν κυρίως από τη στάση των ξένων funds, που αύξησαν τον προηγούμενο μήνα τις τοποθετήσεις τους στο ΧΑ, προκαλώντας φρενήρη κούρσα.

Η εικόνα της αγοράς τις τελευταίες μέρες επιβεβαιώνει το βασικό σενάριο τεχνικής ανάλυσης. Παρά τα θετικά πρόσημα, ο ΓΔ φαίνεται ότι "σκοντάφτει" στην ισχυρή αντίσταση των 760-765 μονάδων, όπου αναμενόταν ότι θα ολοκληρωθεί η παρατεταμένη ανοδική κίνηση

Η περιοχή αυτή αποτελεί τώρα το νέο "οχυρό"-στόχο, που πρέπει να κατακτηθεί και να υπερκερασθεί για να δοθεί συνέχεια στη μακρά πορεία ανάκαμψης του ΧΑ.

Το επικρατέστερο σενάριο για τις επόμενες μέρες προβλέπει αύξηση της μεταβλητότητας  και παλινδρόμηση στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, ώσπου η αγορά να αποκτήσει κατεύθυνση. Σημαντική παράμετρος για τη στάση πολλών χαρτοφυλακίων θα είναι το τριπλό κλείσιμο των Παραγώγων στις 18 Δεκεμβρίου.

Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν το ΧΑ βρίσκεται σε αναζήτηση νέων ισορροπιών, ενώ το αγοραστικό ενδιαφέρον αντισταθμίζεται από τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Ο τζίρος κινείται και σήμερα σε υψηλά επίπεδα, με συναλλαγές αξίας περίπου 22 εκατ.στο πρώτο δίωρο, συν 7,5 εκατ. σε μεταβιβάσεις πακέτων.

Μετά το πρώτο διερευνητικό 10λεπτο οι δείκτες πήραν καθοδική κατεύθυνση.  Το τελευταίο ημίωρο  βρίσκεται σε εξέλιξη ασθενής ανοδική αντίδραση και οι απώλειες περιορίζονται.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με +0,39% στις 762,45 μονάδες και πήγε μέχρι -0,88% στις 752,81. Τώρα βρίσκεται στις 755 με απώλειες 0,50%

Ο FTASE25  της μεγάλης κεφαλαιοποίησης χάνει περίπου 0,65% στις 1.801 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από +0,46% στο -2,01% και τώρα οι απώλειες του έχουν περιοριστεί σε 1,25%. Με θετικό πρόσημο μόνο η Πειραιώς (+1,2%) και οριακά η Τρ. Ελλάδος (+0,1%). Εθνική-1,2%, Eurobank -1,4%,  Alpha -2%, Attica Bank -3,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips μονο τρεις μετοχές κινούνται στο συν:  ΑΔΜΗΕ +0,8%, Coca-Cola +0,6%, Μυτιληναίος +0,4%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες Jumbo -3,2%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΕΛΠΕ -1,7%,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,5%, Ελλάκτωρ, Lamdaκαι Σαράντης -1,3%.

Στα mid caps καλές επιδόσεις σημειώνουν μόνον τα Πλαστικά Θράκης (+3,1%) και η Intercontinental (+2,5%). Στο κόκκινο Ικτίνος -3,8%, Ιntracom και Autohellas -2,5%, Ιντρακάτ, MIG και ΟΛΘ -2%.

Διαβάστε επίσης