Αγορές

Ανάκαμψη και αλλαγή ρότας στο χρηματιστήριο


Ανοδική αντίδραση εκδηλώνεται στο χρηματιστήριο, αναθερμαίνοντας τις προσδοκίες για σταθεροποίηση-ανάκαμψη μετά από τη μεγάλη πτώση του προηγούμενου 10ημέρου,που έφερε τους δείκτες σε περιοχές κρίσιμων βραχυχρόνιων στηρίξεων.

Ομως η συναλλακτική κίνηση είναι υποτονική και ο τζίρος χαμηλός, στοιχείο που υποδηλώνει ότι μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια παραμένουν αδρανή, αναμένοντας ευνοϊκότερες συνθήκες για νέες τοποθετήσεις.

Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες εκφράζουν συγκρατημένη απαισιοδοξία για την περαιτέρω βραχυχρόνια πορεία του ΧΑ, επισημαίνοντας ως καθοριστικούς παράγοντες διαμόρφωσης κλίματος τις εξελίξεις στα μέτωπα της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης και.της πανδημίας.

Ο φόβος πρόσκαιρης "ανάφλεξης" στην περιοχή καθιστά επιφυλακτικούς τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων, που εμφανίζονται απρόθυμοι να επωμισθούν πρόσθετο ρίσκο.

Με ενδιαφέρον αναμένεται νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard and Poor’s, που θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή το βράδυ και ενδέχεται να περιλαμβάνει αρνητικές επισημάνσεις.

Ρευστό σκηνικό στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Απώλειες 0,45% καταγράφει ο DAX, κατά 0,50 ενισχύεται ο CAC40, στο +0,20% ο FTSE-100.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε με απώλειες. Μετά το πρώτο ημίωρο όλοι οι δείκτες κινήθηκαν σε τροχιά ανάκαμψης με αργούς ρυθμούς. Αυτή την ώρα βρίσκονται στα υψηλά ημέρας. Ενθαρρυντική ένδειξη η επάνοδος του ΓΔ πάνω από την κρίσιμη βραχυχρόνια στήριξη στις 620 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται τώρα στις 621,2 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,50%. Κατά 0,60% ενισχύεται ο FTASE25, στις 1.467 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 1,30%. Προηγείται η Alpha +2%. Εθνική +1,6%%. Eurobank+1,3%, Attica +1%. Στο κόκκινο η Πειραιώς (-1,3%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Βιοχάλκο +1,5%, Coca-Cola +1,3%, ΟΤΕ, Μυτιληναίος και Jumbo +1,1%,  ΕΛΠΕ +0,9%. Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες Φουρλής και Lamda -1,2%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Ελλάκτωρ -0,7%.

Στα mid caps συνεχίζει την κούρσα ο Αβαξ (+3,5%),που μειοδότησε στο δοαγωνισμό για τη γραμμή 4 του Μετρό. Ακολουθούν Intracom +2,3%, Ολυμπιακή Τεχνική +1,5%, MIG +0,8%. Στο κόκκινο Ευρωπαϊκή Πίστη -3%, ΕΥΑΘ και Intercontinental -1,7%.

Διαβάστε επίσης