Αγορές

Ελληνοτουρκικά και πανδημία φέρνουν πτώση στο ΧΑ


Ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας και τις οικονομικές επιπτώσεις της, αυξανόμενο γεωπολιτικό ρίσκο λόγω ελληνοτουρκικών,  επενδυτική ραστώνη στην αιχμή της περιόδου διακοπών. Είναι οι τρεις παράγοντες που διαμορφώνουν αρνητική συγκυρία στο ΧΑ, οδηγώντας την αγορά σε πτωτική τροχιά σε συνθήκες συναλλακτικής άπνοιας.

Με μηδαμινό τζίρο (μόλις 23,9 εκατ. ευρώ) οι βασικοί δείκτες έκλεισαν σήμερα κοντά στα χαμηλά ημέρας, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες. Μεταβλητότητα  και συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα τιμών προβλέπουν  για την επόμενη εβδομάδα οι αναλυτές, επισημαίνοντας ότι τα ελληνοτουρκικά θα είναι ο βασικός "άγνωστος Χ" για τη διαμόρφωση κλίματος βραχυχρόνια.

Ρευστό σκηνικό στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια. Περίπου 0,5% κερδίζει ο DAX, χωρίς ουσιώδη μεταβολή Λονδίνο και Παρίσι, στο -0,3% κινείται αυτή την ώρα ο Dow Jones.

Στο ΧΑ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοινώνουν τράπεζες και άλλες μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις. Θετικά τα μηνύματα από τον τραπεζικό κλάδο, προβληματισμός για τις επιπτώσεις της πανδημίας σε πολλούς επιχειρηματικούς τομείς.

Ομως το αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει υποτονικό, ο τζίρος συρρικνώνεται και οι διαχειριστές χασρτοφυλακίων τηρούν στάση αναμονής, αποφεύγοντας να επωμισθούν πρόσθετο ρίσκο.

Από τεχνική άποψη θετική ένδειξη αποτελεί το γεγονός ότι ο ΓΔ παραμένει πάνω από τη στήριξη των 630 μονάδων, η οποία πιθανότατα θα τεθεί σε δοκιμασία και στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.

 Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σήμερα από τις 641,47 μονάδες (+0,14%) μέχρι τις 631,82 (-1,37%),  τερματίζοντας στις 632,63 με απώλειες 1,24%.

Κατά 1,12% υποχώρησε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.519,66 μονάδες

Σε μεγαλύτερο εύρος διακύμανσης ο τραπεζικός δείκτης: Ξεκίνησε με +0,33%, διολίσθησε εν συνεχεία σημειώνοντας χαμηλό -2,96% και τερμάτισε -2,58%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Πειραιώς -5%, Εθνική -4,4%, Alpha Bank -3,1%, Attica Bank -2,9%, αμετάβλητη η Eurobank.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips μόνον 3 μετοχές με θετικό πρόσημο: Ελλάκτωρ +0,9%, ΟΤΕ +0,8%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +0,7%.

Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες Σαράντης -3,8%, Βιοχάλκο -3,3%, Coca-Cola -2,4%, Φουρλής και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -2%,  ΑΔΜΗΕ -1,8%.

Στον αντίποδα η υποχωρεί κατά 3%, ενώ χθες είχε σημειώσει άλμα +5,7% μετά  τη γνωστοποίηση  αποτελεσμάτων εξαμήνου με μεγάλη κάμψη πωλήσεων και μείωση της κερδοφορίας. Ακολουθούν Βιοχάλκο -1,5%,  Jumbo και Μυτιληναίος -0,7%, ΟΠΑΠ -0,5%.

Διαβάστε επίσης