Αγορές

Εμειναν στο δρόμο οι τράπεζες, συνεχίζει το ΧΑ


Οι τραπεζικές μετοχές που πρωταγωνίστησαν στη διήμερη ανάκαμψη του ΧΑ, έμειναν τελικά στα μισά της διαδρομής και χάλασαν το "τέμπο" της αγοράς, γκριζάροντας τις βραχυχρόνιες προοπτικές της. Πάντως η συνολική εικόνα παραμένει θετική, ο τζίρος αυξήθηκε σήμερα οριακά και η ανοδική κίνηση μπορεί να συνεχισθεί με βραδύτερους ρυθμούς.

Σε αισιόδοξες προβλέψεις συνηγορεί η παρατηρούμενη βελτίωση κλίματος στα διεθνή χρηματιστήρια, κόντρα στην αβεβαιότητα που δημιουργούν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και οι επιπτώσεις τους στις μεγάλες οικονομίες. Σε ανοδική τροχιά με μικρά κέρδη κινούνται οι ευρωπαϊκοί δείκτες, +1,10% ο Dow Jones, νέο ιστορικό ρεκόρ καταγράφει ο χρυσός που απογειώνεται στα 2.056 δολάρια, ενώ συνεχίζεται η αποδυνάμωση του δολαρίου.

 Στο ΧΑ ενθαρρυντική ένδειξη αποτελεί η επάνοδος του Γενικού Δείκτη πάνω από την κρίσιμη περιοχή των 630 μονάδων, που αποτελούσε σημαντική στήριξη και είχε διασπασθεί καθοδικά την προηγούμενη εβδομάδα.

Απειλή η πανδημία

Αντικείμενο προβληματισμού ο χαμηλός τζίρος, που υποδηλώνει ότι τα μεγάλα χαρτοφυλάκια παραμένουν αδρανή,  λόγω της ραστώνης των διακοπών αλλά και λόγω απροθυμίας ανάληψης ρίσκου. Σήμερα ήταν 34,5 εκατ. ευρώ, συν  2,8 εκατ. σε προσυμφωνημένες μεταβιβάσεις πακέτων.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι  δεδομένα δεν έχουν αλλάξει και δεν δικαιολογούν μεγάλη αισιοδοξία. Η πανδημία παραμένει τεράστια απειλή για την οικονομία, ενώ οι μέχρι στιγμής επιπτώσεις της φαλκιδεύουν τις προοπτικές σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους. Σημαντική παράμετρος για την περαιτέρω πορεία της αγοράς μπορεί να αποδειχθούν τα αποτελέσματα εξαμήνου που άρχισαν να ανακοινώνουν οι τράπεζες.

Πάντως οι τεχνικές ενδείξεις βελτιώνονται και οι πιθανότητες περαιτέρω ανάκαμψης θα ενισχυθούν, εάν ο ΓΔ παραμείνει και τις επόμενες μέρες στη ζώνη στήριξης άνω των 630 μονάδων.

 Η συνεδρίαση - Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε σήμερα στις 637,75 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,47%. ενδοσυνεδριακά πήγε μέχρι +2,04% στις 641,32.

 Κατά 1,24% ενισχύθηκε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.529,8 μονάδες

Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε σε μεγάλο έυρος διακύμανσης, σημειώνοντας υψηλό +2,80% και χαμηλό -1,09%. Τερμάτισε στο κόκκινο με οριακές απώλειες 0,10%. Με θετικό πρόσημο Eurobank +0,7% και Πειραιώς +0,4%. Η Εθνική πήγε +4,1% τελικά όμως έχασε όλα τα κέρδη. Στο κόκκινο Alpha Bank +2,1%, Attica Bank -1,6%, Ελλάδος -1,1%.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips ξεχώρισε η Coca-Cola (+5,7%), που ανακοίνωσε σήμερα αποτελέσματα εξαμήνου με μεγάλη κάμψη πωλήσεων και μείωση της κερδοφορίας. Ακολούθησαν Σαράντης +3,8%, Aegean +3,6%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +3,2%, ΕΛΠΕ +2,8,  ΕΥΔΑΠ +2,3%, Motor OIl και ΕΧΑΕ +2%.

 Στο κίκκινο μόνον Ελλάκτωρ -3%, Jumbo -1,8%.

Στο mid caps πρωταγωνίστησε η Intracom  με +6,5%. Ακολούθησαν Quest +4,4%, Ιντρακάτ και Πλαστικά Θράκης  +4%, Ευρωπαίκή Πίστη +3,2%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης