Αγορές

Σε τεντωμένο σχοινί οι αγορές - θετική εικόνα στο ΧΑ- Ιστορικό ρεκόρ του χρυσού


Ρευστό σκηνικό διαμορφώνεται στις αγορές, εν μέσω αναζωπυρούμενων ανησυχιών για την εξέλιξη της πανδημίας και για την οξυνόμενη αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας, με αμοιβαίο κλείσιμο προξενείων.

Στο ΧΑ το κλίμα επιβαρύνεται από το αυξανόμενο γεωπολιτικό ρίσκο, λόγω της έντασης στα ελληνοτουρκικά και του κινδύνου "ανάφλεξης". Η ένταση φαίνεται ότι έχει αποκλιμακωθεί, αλλά οι εστίες φωτιάς συνεχίζουν να σιγοκαίνε.

Στο ΧΑ οι ενδείξεις αποκλιμάκωσης  δημιούργησαν προσδοκίες ανάκαμψης και η συνεδρίαση ξεκίνησε με σημαντικά κέρδη, κυρίως στο τραπεζικό ταμπλό. Ομως η εικόνα άλλαξε γρήγορα,καθώς η άνοδος αντιμετωπίσθηκε ως ευκαιρία  διασφάλισης κερδών και περιορισμού του ανειλημμένου κινδύνου.

Μετά το πρώτο ημίωρο συναλλαγών, οι βασικοί δείκτες πήραν καθοδική κατεύθυνση και τώρα κινούνται στα χαμηλά ημέρας, διατηρώντας θετικό πρόσημο. Αυξημένη μεταβλητότητα αναμένεται στη συνέχεια.

Αρνητική η επίδραση από τις ευρωπαϊκές αγορές, που κινούνται χωρίς σαφή τάση, σε μικρό εύρος διακύμανσης. Οριακή άνοδο 0,2% σημειώνει ο DAX, ο FTSE100 και ο CAC40 χάνουν 0,2%, ενώ στο -1,8% βυθίζεται ο ισπανικός IBEX.

Ενδειξη της αβεβαιότητα και των ανησυχιών που κυριαρχούν στις αγορές, είναι το συνεχιζόμενο ράλι του χρυσού, που σημείωσε σήμερα νέο ιστορικό ρεκόρ και τώρα κινείται στα 1.939 δολάρια η ουγγιά.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης πήγε +1,18% στις 641,78 μονάδες  και τώρα βρίσκεται στις 637,5 με κέρδη 0,50%.

Ο FTASE25 σημειώνει άνοδο 0,65% στις 1.541 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με άλμα +3,64% και σταδιακά διολίσθησε στο +1,34%. Τώρα έχει ανακάμψει από τα χαμηλά και κερδίζει 2,05%. Προηγείται η Πειραιώς με +3,2%. Εθνική και Eurobank +2,1%, Attica Bank +1,7%, Alpha +1,3%.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips με θετικό πρόσημο κινούνται 16 από τις 21 μετοχές. Προηγούνται Ελλάκτωρ και Φουρλής (+2,3%). Ακολουθούν  ΔΕΗ +1,8%,  Βιοχάλκο, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ +1,5%,  ΕΥΔΑΠ +1,3%, ΕΛΠΕ +1%.

Στο κόκκινο Lamda -3,8%, ΟΛΠ _1,7%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Aigean -1%, OTE -0,3%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης