Αγορές

Συνεχίζεται το μινι ράλι των τραπεζών στο ΧΑ


Με καταλύτη το σχέδιο «Ηρακλής», που θα βοηθήσει τις συστημικές τράπεζες να  απαλλαγούν από κόκκινα δάνεια 30 δισ. ευρώ,  συνεχίζεται το μίνι ράλι των τραπεζικών μετοχών στο ΧΑ, δίνοντας νέα δυναμική και προοπτικές στην αγορά.

Στη βελτίωση του κλίματος και σε περαιτέρω ανάκαμψη συνηγορεί η θετική εικόνα που διαμορφώνεται σήμερα στις ευρωπαίκές αγορές (DAX +1,2%) καθώς αμβλύνονται οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή, όπου οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας δημιουργούν κίνδυνο ανάφλεξης.

Στο ΧΑ ιδιαίτερα ενθαρρυντική ένδειξη αποτελούν σήμερα  η έντονη συναλλακτική κίνηση και ο μεγάλος τζίρος - που υπερβαίνει τα 16 εκατ. ευρω την πρώτη ώρα της συνεδρίασης. Χρηματιστηριακοί παράγοντες και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ επισημαίνουν  ότι η αύξηση του τζίρου υποδηλώνει ενεργοποίηση ξένων χαρτοφυλακίων, που επιστρέφουν στην αγορά μετά από μιά  περίοδο απραξίας και στάσης αναμονής.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται σε θετικό έδαφος από το ξεκίνημα της συνεδρίασης. Οι ρευστοποιήσεις βραχυχρόνιων κερδών προκάλεσαν πρόσκαιρες πιέσεις, αλλά η προσφορά απορροφήθηκε γρήγορα.

Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης κινείται τώρα περί τις 846 μονάδες με κέρδη 0,75% και βρίσκεται σε υψηλά ημέρας. Ο πήχυς των προσδοκών ανεβαίνει μετά την απομάκρυνση από τις 831 μονάδες που ήταν το κρίσιμο σημείο για τη διαμόρφωση βραχυχρόνιας τάσης. Επόμενος στόχος η περιοχή των 857-864 μονάδων.

Ο  FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει επίσης άνοδο 0,75%, στις 2.102 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε +3,62% και τώρα καταγράφει κέρδη 2,70%. Προηγείται η Attica Bank  με +3,7%. Ακολουθούν Alpha και Εθνική +3,3%, Πειραιώς και Eurobank +2%.

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημειώνουν: ΔΕΗ +2,7%, Cenergy + 2,2%,  Φουρλής +2%, Ελλάκτωρ +1,4%, Σαράντης +1,3%.
Μόνον 4 μετοχές βρίσκονται στο κόκκινο. Jumbo -1,2%,  Lamda  και Τιτάν -0,4%, Coca-Cola -0,2%

Διαβάστε επίσης