Αγορές

Συνεχίζει ανοδικά το χρηματιστήριο - Εβδομαδιαία κέρδη 12% στις τράπεζες


Σε ανοδική τροχιά κινείται για πέμπτη κατά σειρά συνεδρίαση το ΧΑ, "αψηφώντας" αβεβαιότητες και ανησυχίες που προκαλούν η μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, ο καλπάζων πληθωρισμός και το "παιχνίδι" της Μόσχας με τους αγωγούς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

 Ενώ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατεί "μούδιασμα" και οι βασικοί δείκτες κινούνται σταθεροποιητικά, η ελληνική αγορά φαίνεται να έχει αποκτήσει ισχυρή δυναμική. Σε εβδομαδιαία βάση ο ΓΔ κερδίζει περίπου 5%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 12%.

Αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την περαιτέρω πορεία, επισημαίνοντας ότι ο ΓΔ έχει προσεγγίσει περιοχή κρίσιμης αντίστασης και για να την υπερβεί απαιτείται αύξηση του ημερήσιου τζίρου - που παραμένει ισχνός, παρά την ανοδική κίνηση.

 Σημαντική παράμετρο θα αποτελέσει ασφαλώς και το χρηματιστηριακό κλίμα που θα διαμορφωθεί διεθνώς, σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο ενεργειακό μέτωπο. Η τιμή του φυσικού αερίου ανεβαίνει τώρα κατά 5,7% στα 164,5 ευρώ, ενώ το brent κινείται στα 103,5 δολάρια, χωρίς ουσιώδη μεταβολή.

Σε εξέλιξη βρίσκεται εντυπωσιακό ράλι στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, που ξεκίνησε χθες μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ. Κατά 15,5 μονάδες βάσης υποχωρούν οι αποδόσεις του γερμανικού και του γαλλικού 10ετούς. Του ελληνικού βυθίζεται 35(!) μονάδες βάσης χαμηλότερα από το χθεσινό κλείσμο και διαμορφώνεται σε 3,28%.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε με κέρδη και εν συνεχεία οι δείκτες κινούνται σε μικρό εύρος διακύμανσης.Τόνο στις συναλλαγές και κατεύθυνση στην αγορά δίνουν οι τραπεζικές μετοχές. 

Ο Γενικός Δείκτης πήγε από -0,23% (824,22 μονάδες) μέχρι +0,93% στις 833,78 μονάδες. Τώρα βρίσκεται στις 831,6 με άνοδο 0,67%.

  Ο FTASE-25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει 0,85% στις 2.002 μονάδες. Ο FT40M των mid caps ενισχύεται κατά 0,30%.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χμηλό -1%, πήγε ανοδικά μέχρι +2,22% και τώρα καταγράφει κέρδη 1,35%. Attica Bank +4%, Εθνική +2,3%, Eurobank κΙ Πειραιώς +1%, +5,8%, Alpha ΚΑΙ Τρ. Ελλάδος +0,6%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγούνται η Coca-Cola και ο ΟΠΑΠ με +1,8%. Ακολουθούν ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ +1,5%, Βιοχάλκο +1,3%, Μυτιληναίος και Lamda +0,8%.

Στο κόκκινο ΤΕΝΕΡΓΑ -0,8%, Ελάκτωρ, ΕλβάλΧαλκόρ και Jumbo -0,6%, Motor Oil και ΑΔΜΗΕ -0,4%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα